Santokhi wil in Bahamas pleiten voor agrarische ontwikkeling
07 Jun, 12:40
foto


Caricom-leiders hopen in de Bahamas de basis te leggen voor effectieve samenwerking en concrete maatregelen te nemen die de regio kunnen helpen zich aan te passen aan de uitdagingen van een veranderd klimaat en eonomisch herstel na de pandemie. Caricom-leiders zullen vandaag en morgen beraadslagen op een top in de Bahama's waar ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aanwezig al zijn.

President Chan Santokhi is ook op de top. Op de Caricom staatshoofden vergadering hopen de leiders een Caribisch-Amerikaans partnerschap te lanceren over klimaatverandering en het aanpakken van de klimaateffecten. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt dat dit initiatief voorkomt uit eerdere discussies tijdens de vorige bijeenkomst van staatshoofden in Los Angeles. Het partnerschap zal zich richten op onder andere energieveiligheid, voedselveiligheid en economische samenwerking.

President zal tijdens de top ingaan op het voedselveiligheidsbeleid en de ontwikkeling van de agrarische sector. Suriname heeft zich gecommitteerd om tegen 2025 de import van goederen in de regio met 25 procent te verminderen, dus moet de regionale productie worden verhoogd. Het staatshoofd zal pleiten voor de rol van Suriname als belangrijke leverancier om deze doelstelling te bereiken.

Volgens minister Ramdin kan Suriname worden gezien als de belangrijkste leverancier van producten om de 25 procent reductie te realiseren. "Daarom is het belangrijk dat wij een visie hebben en onze plannen uitvoeren op het gebied van voedselveiligheid en agrarische ontwikkeling," laat hij optekenen door de Communicatie Dienst Suriname.

Santokhi zal ook de kwestie van economische samenwerking en financiering voor de ontwikkeling van het Caribisch Gebied bespreken. Hij zal zich focussen op het stimuleren van de economie na de Covid-19-pandemie en het aanpakken van vraagstukken met betrekking tot de bancaire sector en correspondentbankieren, die het Surinaamse bedrijfsleven bemoeilijken bij internationale handel. Het staatshoofd keert op 10 juni terug.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May