A20: Hoe wij hier ook samen kwamen!
05 Jun, 16:40
foto


Allereerst feliciteren wij alle Surinamers met deze dag en in het bijzonder de Surinamers van Hindoestaanse afkomst met de herdenking van 150 jaar Hindoestaanse immigratie.

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 was er in Suriname dringend behoefte aan arbeidskrachten. In de periode 1873-1916 emigreerden daarom ruim 34.000 Hindoestanen uit Brits-Indië naar Suriname om daar als contractarbeider op de plantages te gaan werken.

Van niets naar iets!
De eerste groepen uit Brits-Indië wist niet dat ze bij aankomst niet zouden aantreffen wat aanvankelijk beloofd was. Er was een valse voorstelling gegeven en hun vrijwillige trip naar Suriname bleek later een deur te zijn naar slechte leefomstandigheden, slechte arbeidsvoorwaarden, een verkapte voortzetting van slavernij etc.

Toch heeft deze teleurstelling deze groep contractarbeiders niet kunnen weerhouden en hebben zij ondanks de moeilijke startblokken, soms blootsvoets, met weinig middelen zich kunnen opbouwen en van niets iets gemaakt. Vandaag, 150 jaar nadat de eerste groep uit  Brits-Indië zich had aangemeld, zijn er tal van  Surinamers van Hindoestaanse afkomst die zich hebben opgewerkt tot artsen, ondernemers, politici, verpleegkundige, professoren, ingenieurs, advocaten, rechters, landbouwers, leerkrachten en ga zo maar voort.

Diaspora
Nederland telt bijna 160.000 Hindoestaanse diaspora. Bij de onafhankelijkheid van Suriname hebben tal van Surinamers van diverse etniciteiten ervoor gekozen om hun heil te zoeken bij het voormalige moederland. Vandaag de dag zijn een aantal afgestudeerden teruggekeerd naar hun moederland en kunnen wij de verbondenheid met Suriname nog steeds zien door middel van onder meer speciale missies of acties om hun bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land.

Eenheid in verscheidenheid

Bij de herdenking van 150 jaar herdenking van Hindoestaanse immigratie weten wij als samenleving dat elke groep in het land op hun eigen wijze hun bijdrage heeft geleverd in het land .Elke persoon en etnische groep in Suriname heeft zijn eigen culturele identiteit en kenmerken die ze niet alleen speciaal maken, maar tegelijkertijd maken zij het geheel speciaal .

De culturele en maatschappelijke beleving zou heel anders zijn zonder onze Hindoestaanse broeders en zusters, we denken hier aan de feestdagen zoals Phagwa en gerechten zoals roti, de ontwikkeling van winkels die nu veranderd zijn naar veelal Chinese supermarkten, internaten en scholen die gebouwd zijn vanuit religieuze organisaties. We kunnen zo door gaan.

WIJ…
Van migranten contractarbeiders tot een onmisbaar deel van de samenleving geeft aan dat hoe wij ook  samen kwamen .. ‘wie na Sranan sma!’

Het kan Anders, Wan trafas' de!
Alternatief 2020
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May