VS: Senaat keurt deal schuldplafond goed, faillissement voorkomen
02 Jun, 12:38
foto
De politie van het Amerikaanse Capitool staat buiten het Capitool terwijl de Senaat stemt over wetgeving inzake het schuldenplafond om een historisch faillissement te voorkomen in Washington. (Foto: Reuters)


Het Amerikaanse Congres heeft een deal goedgekeurd om de leningslimiet van het land te verhogen, dagen voordat de grootste economie ter wereld in gebreke zal blijven. De tweeledige maatregel ging snel door de Senaat met een stemming van 63-36, een dag nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het had goedgekeurd.

President Joe Biden heeft gezegd dat hij de maatregel in wet zal omzetten. Zijn handtekening op het wetsvoorstel zal de VS behoeden voor een catastrofale wanbetaling van hun schuld van US$ 31,4 biljoen.

Verwacht wordt dat het land op maandag 5 juni zijn huidige schuldplafond zal overschrijden.

Een wanbetaling zou het vermogen van de overheid beperken om meer geld te lenen of al haar rekeningen te betalen. Het zou ook grote schade aanrichten in het buitenland, met gevolgen voor de prijzen en hypotheekrentetarieven in andere landen.

Tijdens de zitting van donderdagavond werd het wetsvoorstel aangenomen met steun van 44 Democraten en 17 Republikeinen, plus twee onafhankelijken. Er waren zestig stemmen nodig om de maatregel goed te keuren in een kamer met 100 zetels die de Democraten slechts nipt controleren.

Eenendertig Republikeinen waren tegen, onder wie een lid van de partijleiding in de kamer, John Barrasso.

Ook de democratische senatoren John Fetterman en Elizabeth Warren, plus de onafhankelijke Bernie Sanders stemden tegen.

Senatoren stelden eerst 11 amendementen op het wetsvoorstel voor het schuldplafond voor, maar ze werden allemaal snel verworpen, wat de weg vrijmaakte voor een eindstemming.

Als een van de amendementen was aangenomen, had het hele wetsvoorstel teruggestuurd moeten worden naar het Huis, waardoor er weinig tijd overbleef om ervoor te zorgen dat de maatregel definitief werd aangenomen voordat de VS van een fiscale klif viel.

"Amerika kan opgelucht ademhalen, een zucht van verlichting, want in dit proces vermijden we wanbetaling", zei Chuck Schumer, leider van de Democratische meerderheid, tegen de Senaat.

In een zeldzaam vertoon van tweeledigheid zei de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, tegen verslaggevers dat hij "trots zou zijn om het onverwijld te steunen".

De deal was woensdagavond gemakkelijk goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden met een stemming van 314 tegen 117. Ongeveer 165 Democraten voegden zich bij 149 Republikeinen om het met de vereiste gewone meerderheid goed te keuren.

Met Republikeinen aan het hoofd van de lagere kamer van het Congres, en Democraten in de Senaat en het Witte Huis, bleek een deal wekenlang ongrijpbaar totdat Biden en House Speaker Kevin McCarthy afgelopen weekend een compromis sloten.

Het akkoord schort het schuldplafond, de door het Congres vastgestelde bestedingslimiet die bepaalt hoeveel geld de overheid kan lenen, op tot 1 januari 2025.

De wetgeving zal resulteren in een besparing van US$ 1,5 biljoen over een decennium, zei het onafhankelijke Congressional Budget Office dinsdag.

De inhoud van het wetsvoorstel stuitte op bezwaren van zowel rechtse Republikeinen als linkse Democraten, maar er waren meer dan genoeg politieke centristen in beide partijen om het over de streep te trekken.

De laatste keer dat de VS zo dicht bij het overschrijden van het schuldplafond kwam, in 2011, verlaagde kredietbureau Standard & Poor's de rating van het land, een stap die nog moet worden teruggedraaid.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March