Grote vraag naar educatieve activiteiten rond nationale events
02 Jun, 22:41
foto
Kinderen bij Villa Zapakara leren over de natuur. Educatieve activiteiten staan hoog op de agenda.


De vraag naar educatieve activiteiten met speciale thema’s rond nationale vrije dagen is niet alleen in Paramaribo, maar ook in de districten erg groot. Dit is in de afgelopen dertien jaren meer dan duidelijk geworden, zegt Coco Duivenvoorde-Pramy, projectmanager bij stichting Villa Zapakara. In die periode heeft de stichting verschillende landententoonstellingen georganiseerd voor de jeugd van Suriname, waarbij Ghana, China, India en Brazilië zijn behandeld.

Op dit moment staat Suriname voor het voetlicht. In alle tentoonstellingen staan kunst, cultuur en technische kennis centraal. Het voornaamste doel van de activiteiten is om kinderen educatief bezig te houden. Op een spelende manier komt bijvoorbeeld samenwerken, zelfvertrouwen, begrip en respect voor elkaar, elkaars cultuur en de natuur, naar voren.

De kracht van natuur, cultuur en jezelf

Tijdens nationale feestdagen en de vakanties presenteert de organisatie speciale programma's. De huidige tentoonstelling met de toepasselijke naam Sranan Krakti loopt vanaf 2019 en staat tot eind december van dit jaar. Bezoekers worden in acht verschillende tentoonstellingsonderdelen meegenomen in de drie thema's van de tentoonstelling: de Kracht van de Surinaamse natuur, de kracht van de cultuur en de kracht in jezelf. Niet alleen de verschillende feest- en gedenkdagen in Suriname en het belang van een gezond lichaam en gezond drinkwater komen aan de orde, maar ook de verschillende geneeskrachtige planten en kruiden die in Suriname voorkomen. Voorts krijgen bezoekers documentaires over de natuur, dieren of over jongeren van over de hele wereld te zien.

Spelenderwijs genieten van bijzondere activiteiten

Het afgelopen weekend was er een speciaal pinksterprogramma met workshops zoals de Indonesische Line dans Poco Poco als onderdeel van het Sranan Krakti Muziek project. Elke laatste zaterdag van de maand staat in het teken van een Surinaamse muziekstijl. Deelnemers konden verder meedoen aan een workshop kaart borduren, waarbij ze kennis maakten met verschillende borduurtechnieken en -steken. Vervolgens oefenden zij op kartonnen kaarten, die ze ook mee naar huis mochten nemen. Het borduurproject is een samenwerking met het Wereld Museum in Rotterdam en zal nog verschillende keren terugkomen gedurende het komende jaar. Ongetwijfeld vonden de bezoekers het ook erg bijzonder dat ze extreem grote bellen konden maken van bellenblaas, zo groot dat sommigen er bijna zelf in pasten.

Dit weekend 150 jaar Hindoestaanse Immigratie centraal
Dit weekend staat geheel in het teken van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. Bezoekers kunnen onder meer genieten van een dansworkshop met Tanuya en een theaterworkshop. De projectmanager van Villa Zapakara merkt op dat er reeds een aantal aanmeldingen is, maar ouders kunnen hun kinderen zeker nog opgeven voor deelname. Hoewel de behoefte voor dergelijke events erg groot blijft, merkt zij in de praktijk dat over het algemeen wel iets minder aanmeldingen zijn. “Maar wij hebben geen onderzoek gedaan of dit eventueel door de financiële situatie komt,” zegt Duivenvoorde-Pramy.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March