Defensie en SDNG verstevigen partnerschap
01 Jun 2023, 22:42
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie (m) en de bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Werner Kioe A Sen ( 3e v.r.) poseren bij een ontmoeting afgelopen week met brigadegeneraal Deborah Bartunek, director of the joint staff of the South Dakota National Guard (3e v.l) en stafleden. (Foto: Defensie)


Minister Krishna Mathoera van Defensie en de bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Werner Kioe A Sen hebben afgelopen week met brigadegeneraal Deborah Bartunek, director of the joint staff of the South Dakota National Guard (SDNG) vergaderd over lopende en nieuwe projecten in het kader van het state partnership programma. Het doel van dit partnerschap is het verstevigen van de banden tussen de SDNG en het ministerie van Defensie.

Het partnerschap bestaat al 17 jaar, schrijft de voorlichting van Defensie. Eén van de nieuwe projecten heeft betrekking op de elektriciteitsvoorziening op Stoelmanseiland. “Als Defensie proberen we onze detacheringsposten uit te breiden en zo goed mogelijk te faciliteren en Stoelmanseiland heeft op dit ogenblik onvoldoende schone energie,” zegt Mathoera.

Mathoera geeft aan dat er op Stoelmanseiland naast een detacheringspost van het leger ook scholen, een medische post, politiepost en meerdere overheidskantoren zijn gevestigd. Zij benadrukt dat indien er een elektrificatieproject met hydro energie wordt uitgevoerd, alle stakeholders meeprofiteren.

Het South Dakota en Suriname partnerschap omvat niet alleen gezamenlijke militaire uitwisselingen, waaronder trainingen voor militairen, maar ook humanitaire activiteiten, waaronder gratis medische en tandheelkundige diensten, informatie-uitwisseling over gevaarlijke stoffen, noodhulp na rampen en noodoperaties, en renovatie van gebouwen, waaronder schoolgebouwen.

In de afgelopen twee jaren zijn in het kader van de samenwerking 6 scholen gerenoveerd. In april dit jaar zijn er renovatiewerkzaamheden ter waarde van 90.000 US dollars uitgevoerd op de OS Blauwgrond, OS Mariënberg en OS Brokopondo. Er is ook schoolmateriaal gedoneerd. Soortgelijke projecten zullen in de komende periode weer worden uitgevoerd.

Bartunek heeft tijdens haar bezoek ook afzonderlijke gesprekken gevoerd met kolonel Jerry Slijngard, coördinator NCCR, en kolonel Justus Hew A Kee, commandant van het IDO, en zijn staf, schrijft Defensie in een persbericht.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June