[1/7] De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy arriveert op de luchthaven van Hiroshima voor het bijwonen van de top van de G7-leiders in Mihara, Hiroshima prefectuur, West-Japan op 20 mei 2023. (Foto: Kyodo)
De Oekraïense Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gesprekken gevoerd met de Indiase Narendra Modi en zou andere "Global South"-leiders ontmoeten tijdens een top van de Groep van Zeven (G7) om de steun voor zijn land in zijn oorlog tegen Rusland te vergroten.
De driedaagse G7-bijeenkomst in de Japanse stad Hiroshima heeft al overeenstemming bereikt over nieuwe sancties tegen Rusland en maatregelen om het hoofd te bieden aan wat het China's economische dwang noemde. Moskou is woedend op de maatregelen en heeft een klacht ingediend bij de topgastheer Japan vanuit Beijing.
Zelensky, ingevlogen van een top van de Arabische Liga met een vliegtuig van de Franse regering, werd, gekleed in zijn gebruikelijke olijfgroene uitrusting, hartelijk begroet door G7-leiders. Hij voerde gesprekken met Modi als onderdeel van een reeks ontmoetingen met niet-gebonden landen die aanwezig waren.
Modi's Twitter-account plaatste een foto van de twee die elkaar de hand schudden, waarbij hij opmerkte dat hij Zelensky had verteld over de bereidheid van India om humanitaire hulp aan de bevolking van Oekraïne voort te zetten en zijn steun voor "dialoog en diplomatie" om vrede te zoeken.
Modi, wiens land naast Brazilië en China de zogenaamde BRIC-groep vormt, heeft Rusland niet gedistantieerd. De olieovereenkomsten met Rusland worden gezien als een ondermijning van de westerse sancties doordat Rusland kan blijven profiteren van energie-inkomsten.
Een Franse presidentiële bron vertelde verslaggevers dat Luiz Inacio Lula da Silva uit Brazilië Zelensky ook zou ontmoeten in Hiroshima.
Europese functionarissen zeiden dat het van cruciaal belang was dat Zelensky eerst persoonlijk naar de top van de Arabische Liga in Saudi-Arabië ging en nu naar de bijeenkomst in Hiroshima kwam, zodat hij de mening van Oekraïne kon schetsen over hoe de oorlog met Rusland kan worden beëindigd.
"Ik denk dat dit een unieke kans is om met veel landen uit het zuiden van gedachten te wisselen en uw situatie kenbaar te maken, een boodschap te uiten en een mening te delen", zei de Franse president Emmanuel Macron. "Ik geloof echt dat het een keerpunt kan zijn."
Toorn Rusland en China G7-landen - de VS, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada - worstelen met de uitdagingen van de Russische invasie van Oekraïne en de spanningen met China, onder meer over Taiwan, het zelfbestuurde eiland dat Beijing claimt als het zijne.
Vrijdag kondigden de leiders nieuwe maatregelen aan om de Russische economie te raken en beloofden ze verdere militaire steun, waaronder de steun van de Amerikaanse president Joe Biden voor de opleiding van Oekraïense piloten om met F-16 straaljagers te vliegen.
Bezorgd over de buitensporige rol die China nu speelt in toeleveringsketens voor alles van halfgeleiders tot kritieke mineralen, heeft de G7 een communiqué uitgebracht waarin een gemeenschappelijke strategie wordt uiteengezet voor toekomstige betrekkingen met de op een na grootste economie ter wereld.
Ze waarschuwden dat landen die handel als wapen proberen te gebruiken, te maken zouden krijgen met "gevolgen", in een signaal aan Beijing over praktijken die volgens Washington neerkomen op economische pesterij.
"We ontkoppelen niet of keren ons niet naar binnen. Tegelijkertijd erkennen we dat economische veerkracht minder risico's en diversificatie vereist", zeiden ze. "Een groeiend China dat volgens internationale regels speelt, zou van mondiaal belang zijn."
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei zaterdag dat de besluiten van de G7 aantoonden dat ze gericht waren op wat hij de "dubbele insluiting" van Rusland en China noemde.
"De taak werd luid en openlijk gesteld - om Rusland op het slagveld te verslaan, maar daar niet te stoppen, maar om het als geopolitieke concurrent uit te schakelen", zei Lavrov.
Een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de G7 ervan China aan te vallen en zich te mengen in zijn binnenlandse aangelegenheden, waaronder Taiwan. Het zei dat het strenge protesten had ingediend bij gastheer Japan.
De top is bedoeld om consensus te bereiken tussen 's werelds rijke democratieën over een reeks andere kwesties, zowel politiek als economisch.
De G7 erkende verschillen over hoe de snelle ontwikkeling van kunstmatige-intelligentietechnologie moet worden beheerd, door te zeggen dat "de gemeenschappelijke visie en het doel van betrouwbare AI kunnen variëren", maar riep op tot consensus over wereldwijde technische normen.
Hoewel ze de bestaande doelstellingen voor netto-nulemissies in de strijd tegen klimaatverandering opnieuw bevestigden, zeiden ze in hun communiqué dat investeringen in de gassector tijdelijk passend kunnen zijn naarmate landen de afhankelijkheid van Russische energie geleidelijk afbouwen.
Een maand geleden werd in een communiqué na een eerdere G7-bijeenkomst opgemerkt dat subsidies voor fossiele brandstoffen "in strijd" waren met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.
"Geconfronteerd met de dringende noodzaak om fossiele brandstoffen uit te faseren, vertegenwoordigen wat leiders op tafel hebben gebracht een goedkeuring van nieuw fossiel gas", zei Tracy Carty, Global Climate Politics Expert bij Greenpeace International, in een verklaring.