Mathoera wil WPS-agenda incorporeren binnen defensie
18 May, 22:48
foto
Majoor Ariel Keating van de Amerikaanse luchtmacht. (Foto's: Defensie)


‘Womens Leadership and Inclusion’ was het thema van de Women Peace and Security Conference (WPS) in de Banquet Hall van Torarica. De conferentie is op 16 en 17 mei georganiseerd door de South Dakota National Guard (SDNG) in samenwerking met het ministerie van Defensie. Minister Krishna Mathoera van Defensie zei bij de aanvang dat hoewel het aantal vrouwen betrokken bij veiligheidsdiensten, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en andere sectoren in Suriname toeneemt, dit bij lange na niet voldoende is.

Vooral in besluitvormingsposities is het aantal vrouwen laag, zegt Mathoera. “Bij het ministerie van Defensie hebben we 425 vrouwelijke medewerkers, ruim 10 procent van het totaal personeel. Hiervan zijn 67 officieren, 57 onderofficieren, 178 manschappen en 120 burgerpersoneel.” Zij meent dat het hebben van meer vrouwen in organisaties, vooral in een tijdperk met nieuwe bedreigingen zoals gender gerelateerd geweld, klimaatsverandering, mensenhandel, georganiseerde criminaliteit en de vernietiging van flora en fauna, belangrijk is. Het ligt in de bedoeling om de WPS-agenda uiteindelijk volledig te incorporeren in het defensiebeleid.

De WPS is onderdeel van het State Partnership programma tussen de twee landen en vindt jaarlijks afwisselend in Suriname of in South Dakota plaats. Het doel van deze conferentie is om middels het uitwisselen van ideeën het belang van vrouwen in zowel het Surinaams als Amerikaans leger, aan te geven. Deelnemers van beide legers, waaronder ook mannen, hebben gedurende twee dagen kennis uitgewisseld, vooral gericht op leiderschap, inclusiviteit en de positie van de vrouw binnen de defensieorganisatie.  

Majoor Ariel Keating, Logistics Officer Airguard en voormalige commander van de SDNG Aircraft Maintenance Squadron schreef geschiedenis door de eerste vrouw te zijn op de Aircraft Maintenance Squadron. Dit alles bracht verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder ook de balans vinden voor het gezinsleven als moeder van twee kinderen. Binnen de VS wordt WPS heel serieus genomen. Zo bestaat 17% van het personeel uit vrouwen bij de SDNG Army en 24% bij de SDNG Air.

Kolonel Werner Kioe A Sen, bevelhebber van het Nationaal Leger, merkte op dat competentie de sleutel is tot succes van de WPS-agenda, omdat een persoon niet op basis van het geslacht in een bepaalde positie wordt geplaatst. Hij deed een beroep op vrouwen binnen het leger om zich te blijven ontwikkelen, meer in te zetten en te bewijzen dat ook zij de ‘zware’ taken kunnen uitvoeren, die traditioneel door hun mannelijke collega’s worden gedaan. De mannelijke collega’s vroeg hij om de vrouwen te ondersteunen bij het bereiken van hun doelstellingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May