Oppositie gebelgd over abrupte verdaging vergadering
18 May, 16:37
foto
Waarnemend Assembleevoorzitter Harriët Ramdien verdaagt de vergadering waar actuele zaken aan de orde waren.


De vergadering van De Nationale Assemblee waar over actuele zaken gesproken werd, is op een rare en abrupte manier verdaagd, na ingreep van VHP-fractieleider Asis Gajadien. Vijf ministers zijn aan het woord gekomen over vragen die eerder waren gesteld. Assembleeleden gingen in op de antwoorden die gegeven waren. De oppositie bleek duidelijk niet tevreden te zijn over de beantwoording van de vragen over de Oppenheimer-deal, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het cyanidevraagstuk en de kwestie Pikin Saron.

Gajadien is de mening toegedaan dat de regering diepgaand antwoord heeft gegeven en dat de oppositie in feite geen vragen heeft, maar barrières zou opwerpen. NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt aan Starnieuws dat de regering de samenleving misleid met halve antwoorden en totaal geen transparantie. De deal met Oppenheimer zal het land veel meer kosten. Hij merkte net als zijn fractielid Ashwin Adhin dat de overeenkomst het land meer zal kosten. Er is geen sprake van een korting zoals de regering beweert, want met de royalty's van olie uit blok 58 zullen de bondholders veel meer geld krijgen. Het is volgens de NDP-fractie een slechte deal.

Parmessar voert aan dat op technisch niveau een akkoord is bereikt met het IMF, maar de condities zijn onduidelijk. De regering heeft al aangekondigd dat de elektriciteitstarieven per 1 juni de lucht in zullen gaan, zonder dat het duidelijk is wat de aanpassing inhoudt. De regering moet voldoen aan diverse voorwaarden, maar daarover is er geen duidelijkheid gegeven.

Wat de oppositie ook stak is dat minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning na zijn betoog de vergadering heeft verlaten. Assembleelid Melvin Bouva (NDP) vroeg zich af wie de vragen dan zal beantwoorden, nu de minister weg is. Gajadien garandeerde dat de vragen door de regering beantwoord zullen worden, maar volgens hem heeft de oppositie niks zinnings te vragen.

De vergadering werd geleid door waarnemend voorzitter Harriët Ramdien. Assembleevoorzitter Marinus Bee was om persoonlijke redenen afwezig en de vicevoorzitter Dew Sharman was er maar heeft de vergadering niet geleid. Gajadien vroeg om de vergadering te verdagen, terwijl de NDP en de BEP-fractie een beroep op Ramdien deden om dat niet te doen. Na iedereen aangehoord te hebben, zei Ramdien dat ze de vergadering verdaagd. "Er was totaal geen reden om de vergadering te verdagen", zegt Stephen Tsang.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May