Suriname en IMF technisch eens over tweede tranche
18 May, 10:39
foto


Een team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Surinaamse autoriteiten hebben overeenstemming bereikt op technisch niveau over de tweede herziening van het economische hervormingsprogramma van het land. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de directie van het IMF. Na de herziening zal Suriname toegang hebben tot zo'n US$ 53 miljoen in het kader van de EFF (Extended Fund Facility)-regeling van drie jaar. Suriname loopt met vier tranches achter. Binnen enkele weken zal het IMF-bestuur het technisch akkoord beoordelen.

Als Suriname de tweede tranche van de lening krijgt, zal het in totaal zo'n US$ 159 miljoen hebben ontvangen uit deze IMF-overeenkomst. Het IMF-team dat van 8 tot 16 mei de missie virtueel en persoonlijk heeft uitgevoerd en wordt geleid door Anastasia Guscina, zegt dat het herstel van Suriname zich zal voortzetten bij een afnemende inflatie. "De groei zal zich naar verwachting herstellen tot 2,3% in 2023 en stijgen naar zo'n 3% volgend jaar, waarbij het reële bbp tot 2028 onder het niveau van vóór de pandemie blijft."

Tegen eind van dit jaar voorspelt ze een daling van de inflatie tot 36%. De autoriteiten worden geconfronteerd met belangrijke risico's op korte termijn, waaronder uitdagingen bij de uitvoering van het beleid, zowel door capaciteitsbeperkingen als een uitdagender sociaal-politiek klimaat, en externe risico's als gevolg van een hernieuwde verslechtering van de ruilvoet. Op de langere termijn zijn er aanzienlijke opwaartse risico's voor de groei als gevolg van de ontwikkeling van grote nieuwe olievelden.

Het afronden van de lopende onderhandelingen over schuldsanering met de officiële en particuliere schuldeisers van Suriname is volgens het IMF een cruciale stap in het herstel van de schuldhoudbaarheid van het land. Er is overeenstemming bereikt met de schuldeisers van de Club van Parijs (PC) voor een schuldbehandeling in twee stappen in juni 2022, en de bilaterale overeenkomsten met de meeste schuldeisers van de PC zijn afgerond. Met China en India zijn de autoriteiten nog bezig te onderhandelen over een schuldsaneringsovereenkomst.

Wat de binnenlandse schuld betreft, heeft de regering de audit van de achterstallige betalingen bij leveranciers afgerond en zich ertoe verbonden deze aan te zuiveren, schrijft het IMF in een verklaring. Het beheer van de overheidsfinanciën wordt versterkt om ophoping van toekomstige betalingsachterstanden te voorkomen. Daarnaast heeft de regering een concreet actieplan opgesteld om de lopende herstructurering van de binnenlandse schuld in 2023 af te ronden. "Er is goede vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over de herstructurering van de erfenisschuld aan de Centrale Bank van Suriname, waarbij de financiële positie van de overheid in evenwicht wordt gebracht."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May