Regering antwoordt vandaag op indringende vragen
18 May, 08:44
foto


De regering zal vandaag antwoord moeten geven op diverse brandende vraagstukken. Op 8 mei is een speciale vergadering gehouden over actuele vraagstukken, na de incidenten te Pikin Saron en Bigi Poika op 2 mei. Assembleeleden willen onder andere weten hoe het zit met het akkoord met de Oppenheimer bondholders, het IMF-traject, de concessies in Inheemse gebieden, de koers die maar niet kan worden beteugeld, de uitkomst van het onderzoek naar de dood van twee personen te Pikin Saron door politiekogels.

Na een regen van vragen van Assembleeleden kwam er geen antwoord van de regering. De vergadering werd tot nader order verdaagd. Dinsdag vroeg Assembleelid Melvin Bouva (NDP) wanneer de regering zal antwoorden op de brandende vraagstukken. Assembleevoorzitter Marinus Bee deelde mee dat de verdaagde vergadering donderdag wordt gehouden. Intussen is deze vergadering voor vandaag 12.00 uur uitgeschreven. Ook staat op de agenda de verdere behandeling van de wet Casinowezen, Loterijwet en Wet Toezicht & Controle Kansspelen.

Diverse Assembleeleden van de NDP-fractie, onder wie Rabin Parmessar, Melvin Bouva, Ashwin Adhin en Stephen Tsang leverden kritiek op het akkoord met de bondholders. Door de rente niet af te lossen, is het af te lossen bedrag volgens hen met US$ 205 miljoen van 675 miljoen naar US$ 880 miljoen opgelopen, rekende Tsang uit. "Met de haircut van 25% wordt het bedrag teruggebracht naar US$ 650 miljoen. Je hebt slechts US$ 25 miljoen korting gekregen op het oorspronkelijke bedrag. Die 25% is misleiding. Had je ownership en regeerverantwoordelijkheid genomen en netjes afgelost, dan was je geen wanbetaler en dan was de haircut niet nodig geweest en dan had je ook geen VRI hoeven te onderhandelen", betoogde het Assembleelid.

In plaats van af te lossen, is het geld volgens Tsang verkwanseld aan een beleid voor friends en family en een gefaald IMF programma. "Met deze nieuwe deal schuif je de verantwoordelijkheid verder door naar de volgende regering en de regeringen daarna. Want u onderhandelt een rente van 5% voor de komende 2 jaren voor deze regering, maar daarna gaat het naar 8% en als ik het goed begrijp, moet Suriname maximaal een extra US$ 695 miljoen betalen als compensatie (VRI), tegen een rente van 9%, dat gehaald moet worden uit de toekomstige olie-inkomsten. Dit is pas echt de toekomst verpanden, waar je de vorige regering steeds onterecht van hebt beschuldigd. Dit getuigt van de misleiding en incompetentie in leiderschap", stelde Tsang.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May