Plooien opnieuw glad gestreken binnen coalitie
18 May, 00:00
foto
De regeercoalitie heeft de ontwikkelingsrichting voor de komende periode besproken. Van eenieder wordt maximale inzet verwacht.


Voor de zoveelste keer zijn de plooien tussen de VHP en de ABOP ogenschijnlijk glad gestreken. Tijdens een vergadering van nagenoeg de gehele coalitietop is wederom afgesproken de eenheid te bewaren en gezamenlijk op te trekken. Vicepresident Ronnie Brunswijk had zijn irritatie over de dominantie van de VHP onder leiding van president Chan Santokhi, publiekelijk kenbaar gemaakt. Hij zou hierover de komende week een boekje open doen. Brunswijk zei aan journalisten gisteren dat de zaken besproken zijn met de president en misverstanden uit de wereld zijn geholpen.

Brunswijk heeft vaak kritiek geleverd op uitholling van ministeries door presidentiële commissies en het niet beschikbaar stellen van middelen, waardoor veel plannen niet kunnen worden uitgevoerd. Er is nog twee jaar te gaan voor de coalitie. President Santokhi heeft aangegeven dat de tweede helft veel beter moet zijn en iedereen zal moeten presteren. Brunswijk wil weten wat er tot nu toe is uitgegeven en welke middelen er zijn om de wedstrijd uit te kunnen spelen. Tijdens deze bijeenkomst van de coalitie waren ook aanwezig districtscommissarissen, departementsdirecteuren, regeringsfunctionarissen en coalitietoppers.

Santokhi heeft het accent gelegd op macro-economische vraagstukken, het fiscale beleid, het IMF-programma, capaciteitsversterking, maatregelen om de samenleving te beschermen en integriteitskwesties. Zowel het staatshoofd als de vicepresident is de mening toegedaan dat de regering en coalitiefracties als collectief moeten werken om duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen, meldt de Communicatiedienst Suriname. Het verslag van de pre dialoogsessie is besproken met de aanwezigen. “Dit verslag moet ons helpen om van gedachten te wisselen over de ontwikkelingsrichting van Suriname. Het is goed om collectief vast te stellen waar we staan en hoe we de tweede helft van de regeertermijn tegemoet gaan”, zei Santokhi.

Het verslag dat is gepresenteerd, is een gestructureerde weergave van de diverse speerpunten die tijdens de voorgesprekken door de verschillende organisaties, groeperingen en individuen zijn aangekaart. De regering zal moeten inspelen op diverse aspecten zoals beter onderwijs, kwalitatieve gezondheidszorg en betere communicatie tussen regering en belanghebbenden. De resultaten van de pre dialoog zullen als sterk fundament dienen om effectieve en tastbare ontwikkelingen te realiseren in de tweede helft van de regeertermijn. Binnen de regering moet er eensgezindheid zijn om effectief stappen te ondernemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May