Ecuador: President Lasso maakt weg vrij voor verkiezingen
17 May, 12:40
foto
De Ecuadoriaanse president Guillermo Lasso getuigt op de Nationale Vergadering, als onderdeel van het afzettingsproces tegen hem wegens vermeende corruptie, in Quito, Ecuador. (Foto: Reuters)


De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso heeft het door de oppositie gecontroleerde parlement ontbonden tijdens een proces van afzetting. Hij was ervan beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor verduistering en stond voor een op handen zijnde stemming die hem uit zijn ambt had kunnen zetten.

Lasso zei dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd waren. Hij heeft nu tot zes maanden de tijd om per decreet te regeren - zonder inbreng van wetgevers - voordat er nieuwe algemene verkiezingen worden gehouden.

De conservatieve president vaardigde het decreet uit dat de Nationale Vergadering ontbindt "vanwege een ernstige politieke crisis en nationale onrust".

Hij droeg de verkiezingsautoriteiten ook op om vervroegde verkiezingen te organiseren.

Het besluit komt slechts enkele uren nadat Lasso een gepassioneerde verdediging had gevoerd tijdens de eerste dag van zijn afzettingsproces, waarin hij ervan werd beschuldigd op de hoogte te zijn geweest van een verduisteringsplan waarbij een door de staat gerund olietransportbedrijf betrokken was.

Hij vertelde leden van de Nationale Assemblee dat zijn aanklagers, die afkomstig zijn van oppositiepartijen, geen bewijs hadden. Het staatshoofd zei ook dat de vermeende verduistering had plaatsgevonden voordat hij aantrad.

Het proces zou naar verwachting woensdag, vandaag, worden voortgezet en binnen vijf dagen zou een definitieve afzettingsstemming moeten worden uitgebracht.

Een tweederde meerderheid - 92 wetgevers op een totaal van 137 - zou nodig zijn geweest om de president af te zetten.

Analisten zeiden dat het feit dat 88 wetgevers eerder voor het doorgaan van het afzettingsproces hadden gestemd, betekende dat de president een aanzienlijk risico liep om te worden afgezet.

Maar voordat het proces kon worden hervat, beriep Lasso zich op de grondwettelijke clausule die bekend staat als "muerte cruzada" (wederzijdse dood). De clausule is in 2008 ingevoerd en is nog nooit eerder gebruikt in Ecuador.

Het wordt gezien als een extreme maatregel en oppositiegroepen, waaronder Conaie, de invloedrijke confederatie van inheemse groepen in Ecuador, hadden gewaarschuwd dat ze massale protesten zouden organiseren als het werd ingeroepen.

President Lasso beschuldigde de Nationale Vergadering ervan hervormingen te belemmeren. Hij zei dat het onmogelijk was om "de problemen van Ecuadoriaanse families op te lossen... als er een Nationale Vergadering is wiens politieke missie het is om de democratie te destabiliseren".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May