Thailand: Oppositiepartijen staan voor bij verkiezingen
15 May, 08:46
foto
Move Forward-leider Pita Limjaroenrat voerde campagne met een simpele maar krachtige boodschap: 'Thailand moet veranderen.' (Foto: Reuters)


Thaise kiezers hebben de door het leger gesteunde regering afgewezen, terwijl twee oppositiepartijen klaar lijken te zijn voor coalitiebesprekingen. De hervormingsgezinde oppositie in Thailand heeft de meeste zetels en het grootste deel van de stemmen gewonnen bij de verkiezingen in het land, in een verbluffende afwijzing van bijna een decennium van militaire en door het leger gesteunde heerschappij.

De progressieve Move Forward Party (MFP) en de populistische Pheu Thai Party stonden ver vooraan met 99 procent van de stemmen geteld, maar er blijft onzekerheid bestaan over de vraag of zij de volgende regering zullen vormen, aangezien de 250 door het leger aangestelde leden van het hogerhuis ook stemmen op de premier.

De eerste resultaten laten zien dat de partijen Move Forward en Pheu Thai premier Prayuth Chan-ocha, voor zijn.

De verkiezingen worden beschreven als een keerpunt voor Thailand, dat de afgelopen jaren te maken heeft gehad met militaire staatsgrepen.

Prayuth leidde de laatste staatsgreep in 2014 en streefde naar een nieuwe ambtstermijn. Maar hij heeft te maken gehad met sterke verkiezingsuitdagingen van Move Forward en Pheu Thai, twee anti-militaire partijen.

Move Forward wordt geleid door voormalig tech executive Pita Limjaroenrat, terwijl Paetongtarn Shinawatra - de dochter van voormalig premier Thaksin Shinawatra - de Pheu Thai-kandidaat is.

Met 97% van de stemmen geteld, suggereerde een berekening van persbureau Reuters op basis van gegevens van de verkiezingscommissie dat Move Forward de meeste zetels zou winnen, gevolgd door Pheu Thai op de tweede plaats.

Pita beschreef de resultaten van de avond als "sensationeel" en beloofde dat zijn partij zich bij het vormen van een regering tegen door het leger gesteunde partijen zou blijven verzetten.

De partij zou gesprekken zoeken met Pheu Thai en een coalitieakkoord was "absoluut in de maak", zei hij tegen verslaggevers.

Pheu Thai-leider Paetongtarn Shinawatra feliciteerde Move Forward met hun succes en zei "we kunnen samenwerken".

"We zijn klaar om met Move Forward te praten, maar we wachten op het officiële resultaat", voegde ze eraan toe.

Maar ondanks hun succes kunnen Move Forward en Pheu Thai nog steeds strijden om de macht.

De nieuwe premier zal gezamenlijk worden gekozen door de 500 gekozen parlementsleden en 250 senaatsleden die zijn aangesteld door de junta van Prayuth, waarmee het leger in het voordeel is.

De senatoren hebben altijd voor de huidige, op het leger afgestemde regering gestemd en nooit voor de oppositie.

Het tellen van de stemmen begon nadat de stembussen op zondag om 17.00 uur  waren gesloten - negen uur nadat het stemmen was begonnen in 95.000 stembureaus in heel Thailand.

Ongeveer 50 miljoen mensen zouden hun stem uitbrengen om 500 leden van het lagerhuis van het parlement te kiezen - en zo'n twee miljoen mensen hadden vroeg gestemd.

Van de verkiezingscommissie wordt niet verwacht dat ze het definitieve aantal zetels dat door elke partij is gewonnen, de komende weken officieel zal bevestigen.

Maar het markeert een belangrijke verschuiving in de publieke opinie in Thailand, aangezien kiezers van alle leeftijden bereid lijken te zijn geweest om een gokje te wagen op relatief ongeteste en idealistische jonge politici.

In 2014 greep de 69-jarige Prayuth de macht van de regering van de zus van Thaksin, Yingluck Shinawatra, na maanden van onrust.

Thailand hield in 2019 verkiezingen, maar uit de resultaten bleek dat geen enkele partij een duidelijke meerderheid had behaald.

Weken later vormde een pro-militaire partij de regering en benoemde ze Prayuth tot premier-kandidaat in een proces dat volgens de oppositie oneerlijk was.

Het jaar daarop ontbond een controversiële rechterlijke uitspraak Future Forward, de vorige iteratie van Move Forward, dat sterk had gepresteerd bij de verkiezingen dankzij de hartstochtelijke steun van jongere kiezers.

Dat leidde tot massale protesten van zes maanden waarin werd opgeroepen tot hervorming van het leger en de monarchie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May