A20 belicht rol van de moeder
14 May, 16:13
foto


Hoewel verering van de moeder als vrouw reeds eeuwenlang gebruikt was, is de officiële Moederdag ontstaan in de jaren 1900 als resultaat van de inspanningen van Anna Jarvis, dochter van Ann Reeves Jarvis. Na de dood van haar moeder in 1905 bedacht Anna Jarvis Moederdag als een manier om de offers te eren die moeders brachten voor hun kinderen. Moederdag was pas in 1914 een officiële feestdag in Amerika, toen president Woodrow Wilson de tweede zondag van mei uitriep tot Moederdag. Tegenwoordig wordt de feestdag over de hele wereld gevierd.

Anna zei ooit dat ze werd geïnspireerd om de viering te creëren door een gebed dat ze haar moeder hoorde uitspreken: "Ik hoop en bid dat iemand ooit een herdenkingsdag voor moeder zal vinden om haar te herdenken voor de weergaloze dienst die ze de mensheid op elk gebied van het leven bewijst. Ze heeft er recht op.".

De rol van een moeder in ons leven
Moeders zijn om vele redenen belangrijk, en hun rol en impact op de maatschappij  alsook op kinderen is van onschatbare waarde. Wij noemen enkele algemene redenen waarom moeders belangrijk zijn:
1. Moeders zorgen: Moeders worden vaak geassocieerd met het zorgen en verzorgen van hun kinderen. Zij zijn meestal de primaire verzorgers in de vroege kinderjaren, en hun liefde en aandacht kunnen het gevoel van veiligheid, het gevoel van eigenwaarde en het emotionele welzijn van een kind helpen vormen.
2. Moeders zijn rolmodellen: Moeders worden vaak gezien als rolmodel voor hun kinderen. Ze bieden begeleiding, ondersteuning en aanmoediging, en hun gedrag en attitudes kunnen de waarden en overtuigingen van hun kinderen vormen.

3. Moeders geven emotionele steun: Moeders zijn vaak een bron van emotionele steun voor hun kinderen, ze bieden troost en geruststelling in tijden van stress of moeilijkheden.
4. Moeders zijn onderwijzers: Moeders spelen een belangrijke rol in het onderwijs van hun kinderen, zowel in de formele als informele omgeving. Ze kunnen helpen met huiswerk, hun kinderen voorlezen en de liefde voor leren aanmoedigen.

5. Moeders zijn gezondheidswerkers : Moeders zijn vaak verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van hun kinderen, door ervoor te zorgen dat ze de juiste voeding, medische zorg en lichaamsbeweging krijgen.
6. Mama van velen: Hoe vaak komt het niet voor dat moeders zich ontfermen over kinderen die zij niet gebaard hebben. Velen hebben een moeder gehad waar ze een bordje eten of troost konden krijgen in tijd van nood.

We kunnen doorgaan en boeken schrijven over onze moeders.

Mama bedankt!
Vandaag wil Alternatief 2020 alle moeders bedanken die pijn, moeite, verdriet, schade, schande hebben getrotseerd om hun rol te vervullen als moeder in huis.

A20 bedankt alle alleenstaande moeders die hun moederschap onder alle omstandigheden hoog houden.

A20 bedankt moeders die dag en nacht werken of werkten, onder de markt of op kantoor,  om hun kinderen te kunnen voeden of opvoeden en zorg dragen dat ze naar school kunnen gaan.

Wij danken de moeders die  niet gewaardeerd worden voor hun harde werk en inzet maar zich toch inzetten om hun taak dagelijks te vervullen.

A20 bedankt de moeders die nooit een kind gebaard hebben, maar velen hebben verzorgd en geholpen als was het hun bloedeigen kind.

A20 bedankt de moeders in de verpleging, onderwijs, politiedienst, overheidsdienst en de private sector of waar dan ook die hun werk doen naar eer en geweten Naast hun volle dagtaak als moeder.

Wij eindigen met de welbekende woorden :
"Mama na sribi krosi, a nè tap dede, ma ai tap syen".

Het kan anders, wan trafas dé!

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May