Brazilië: Ontbossing in het Amazonegebied in april met 68% gedaald
14 May, 09:22
foto
Een luchtfoto toont een ontbost gebied tijdens een operatie om ontbossing tegen te gaan in het inheemse reservaat Cachoeira Seca, in Uruara, Para State, Brazilië. (Foto: Reuters)


De ontbossing in het Amazone-regenwoud van Brazilië is in april met 68% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, zo blijkt uit voorlopige overheidsgegevens. Het is een positieve uitkomst voor president  Luiz Inacio Lula da Silva. Het is immers de eerste grote afname onder zijn toezicht.

Lula won de verkiezingen van vorig jaar en beloofde een einde te maken aan de ontbossing na jaren van toenemende verwoesting onder zijn voorganger Jair Bolsonaro. Hij heeft echter sinds zijn aantreden te kampen met voortdurende uitdagingen terwijl milieubureau Ibama worstelt met een gebrek aan personeel.

Officiële gegevens van ruimteonderzoeksbureau Inpe toonden aan dat vorige maand 328,71 vierkante kilometer werd vrijgemaakt in het Braziliaanse Amazonegebied, onder het historische gemiddelde van 455,75 vierkante kilometer voor de maand.

Dat onderbrak twee opeenvolgende maanden van hogere ontbossing, waarbij de landontginning dit jaar tot nu toe met 40,4% is gedaald tot 1.173 vierkante kilometer.

Bolsonaro had de inspanningen op het gebied van milieubescherming drastisch verlaagd, de financiering en het personeel bij belangrijke agentschappen verlaagd, terwijl hij opriep tot meer landbouw en mijnbouw op beschermde gronden.

Experts zeggen dat het nog te vroeg is om een neerwaartse trend te bevestigen, aangezien de jaarlijkse piek in ontbossing van juli tot september in het verschiet ligt, maar zien het als een positief signaal nadat de vernietiging van het regenwoud eind 2022 explosief is gestegen.

"Er zijn verschillende factoren, en de regeringswisseling zou er inderdaad een van kunnen zijn", zegt Daniel Silva, natuurbeschermingsspecialist bij WWF-Brasil. "De milieuagenda is hervat, maar we weten dat er tijd nodig is om de vruchten te plukken."

Lula heeft gezegd dat het dringend is dat Brazilië laat zien dat zijn regering het niet alleen heeft over de bescherming van het milieu, maar dat het op weg is om de toezegging na te komen om tegen 2030 een einde te maken aan de ontbossing.

Eerder deze maand bevestigde hij die belofte opnieuw toen hij een bijdrage van 80 miljoen pond ($ 100,97 miljoen) van Groot-Brittannië veiligstelde aan het Amazon-fonds, een initiatief gericht op het bestrijden van ontbossing dat ook wordt gesteund door Noorwegen, Duitsland en de Verenigde Staten.

Eerder had hij ook de erkenning van inheems land hervat, waarbij hij een beleid van Bolsonaro terugdraaide, terwijl hij nieuwe vacatures aankondigde bij het ministerie van Milieu en het inheemse bureau Funai.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May