Inheemsen hebben in vol ornaat hun stem laten horen
14 May, 00:00
foto
Een grote groep Inheemsen heeft zaterdag een protestmars gehouden door de straten van Paramaribo. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Manifest, kleurrijk, dynamisch, spiritueel, emotioneel, ordelijk, krachtig, inspirerend, strijdvaardig. De protestmars van diverse Inheemse stammen door Paramaribo centrum is een succes geworden. De organisatie is zeer tevreden. "Het was mooi om alle Inheemse groepen te zien," geeft Sharmaine Artist van Native Power aan. "We hebben bewezen dat wij één zijn. Het was mooi dat mensen uit de verschillende dorpen, ook uit het verre zuiden zichzelf hebben gemobiliseerd om hier te komen. We hebben in eenheid gelopen en de Almachtige geroepen om hulp."  Ze benadrukt dat de doelen van de loop - respect afdwingen voor de grondenrechten en de eenheid manifesteren - zeker zijn bereikt.  

De loop is begonnen bij Ondrobon en zou in eerste instantie eindigen in de Palmentuin. Het Kabinet van de President heeft geen toestemming verleend. Voor Waka Pasi was er wel toestemming maar de politie heeft de locatie "uit veiligheidsoverwegingen" afgesloten. Bij de Palmentuin was er een commotie ontstaan omdat een paar mensen in de tuin wilde zijn. De ordedienst van de organisatie heeft gezorgd dat escalatie geen kans heeft gekregen.


De loop is geëindigd bij het commissariaat van Paramaribo. De organisatie had districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola een brief geschreven waarin hem is gevraagd om bij het commissariaat de menigte toe te spreken en af te sluiten. De dc heeft groen licht gegeven. Verschillende keren is tijdens de loop en toespraken erop gewezen dat de organisatie spiritueel geleid wordt en dat "ondanks den pasi di den tapu" zaken buiten verwachting toch goed gaan verlopen. Er is immers al met levens betaald. Dat mag zich niet herhalen.

De organisatie had 500 deelnemers verwacht. Het zijn er uiteindelijk heel veel meer geworden. "We zijn echt tevreden," geeft Artist aan. "Omdat… we zijn geen bestaande organisatie. We zijn pas twee weken bij elkaar. Enkelen van ons hebben elkaar nog nooit eerder gezien, nog nooit eerder gesproken. Maar we zijn eigenlijk  door omstandigheden bij elkaar gebracht." Bij deze actie blijft het niet, geeft ze aan:  "We zijn niet zomaar bij elkaar gekomen. We geloven dat onze spirituele intuïtie ons bij elkaar heeft gebracht. Dit laten we niet zo. We gaan verder als groep."


Er is voor gezorgd dat internationale organisaties die over Inheemse rechten gaan, notie hebben genomen van de manifestatie. Er zullen ook brieven naar ze worden geschreven. Suriname moet af van het slechte beeld dat het land het enige in de regio is dat, ondanks vonnissen, de rechten van Inheemsen niet erkent. Er zal een ommekeer moeten komen hebben verschillende sprekers benadrukt. Geweld is ook niet de oplossing.

De politiek moet ook niet proberen om te komen scoren. Artist: "We zijn door heel veel politieke partijen benaderd. Maar we hebben ze aangegeven… we hebben allemaal wel een politieke achtergrond maar we willen niet als een politiek figuur naar voren komen. Dat is niet onze bedoeling. Wij willen echt erkenning van onze rechten. En politiek heeft ons tot nu toe nooit geholpen. Daarom zeggen we dat politiek liever op de achtergrond moet." Een sjamaan heeft de trekkers voor en  na de laatste activiteiten op het commissariaat gezegend "opdat ze beschermd zijn, de weg voor ze vrij is, en goede leiding zullen hebben."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May