Ruim 500 deelnemers verwacht protestmars Inheemsen
13 May, 00:00
foto
Sharmaine Artist, woordvoerder protestmars Native Power


Later op de dag zullen Inheemsen uit verschillende dorpen een "spirituele en vreedzame protestmars" houden door Paramaribo-Centrum. De organisatie - Native Power, een groep vrouwen en jongeren uit de Inheemse gemeenschappen in Suriname - verwacht ruim 500 deelnemers. "Onze main goal is om respect af te dwingen voor onze rechten en om de samenleving te tonen dat we een eenheid zijn," benadrukt  woordvoerder Sharmaine Artist. "Samenbundeling is belangrijk."

Aanleiding voor de manifestatie zijn de recente ongeregeldheden te Pikin Saron en Bigi Poika; het grondenrechtengeschil is hoog opgelopen en heeft twee levens gekost. De overheid spreekt van een scenario terwijl steeds vaker delen van de woongebieden van Inheemsen en Marrons, zonder hun medeweten worden uitgegeven. Brieven naar de overheid en fysieke protesten leveren niets op terwijl de mensen wordt gevraagd om in dialoog te blijven. De bewoners voelen zich genoodzaakt om zelf op te komen voor hun rechten.

Na tal van beloftes door president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk - vooral op Inheemse dag - dat het grondenrechtenprobleem zou worden opgelost tijdens deze regering, blijkt het tegendeel waar te zijn. De Assembleevergadering over het grondenrechtenvraagstuk had donderdag geen voortgang wegens gebrek aan quorum. Het overgrote deel van de VHP had de presentielijst niet getekend. Gebleken is dat ook deze regering hardnekkig weigert de vonnissen uit te voeren waarbij de grondenrechten van Inheemsen erkend worden.

De organisatie heeft de deelnemers gevraagd "rekening houdend met het bijzondere karakter van deze loop" om  tijdens het lopen geen interviews af te staan. "De mensen zitten met heel veel verdriet maar ook veel wrok," licht Artist toe. "Soms worden er bepaalde uitspraken gedaan en achteraf heeft men er spijt van omdat men het niet meende. Dat willen we voorkomen."  Er zal gecommuniceerd worden via woordvoerders.

De organisatie heeft ondertussen ook een onderhoud met de politie gehad. Er is onder andere afgesproken dat de ordedienst duidelijk herkenbaar moet zijn en terstond de politie op de hoogte moet stellen van mensen die zich niet houden aan de gemaakte afspraken. Er mag geen alcohol genuttigd worden en dat er onder geen enkele omstandigheid wegen bezet mogen worden gehouden. Het verkeer moet geen last ondervinden. De vreedzame demonstratie begint om 10 uur bij Ondrobon en eindigt te Waka Pasi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May