Imran Khan verlaat de rechtbank na borgtocht
13 May, 06:50
foto
Menigten zwermden om Imran Khan toen hij vrijdag bij de rechtbank arriveerde.


De Pakistaanse ex-premier Imran Khan heeft het gerechtsgebouw in Islamabad verlaten, een dag nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat zijn dramatische arrestatie op beschuldiging van corruptie, onwettig was. Vrijdagavond zei de politieke partij van Khan dat hij op weg was naar de stad Lahore.

Rechters verleenden Khan beschermde borgtocht, wat betekent dat hij gedurende twee weken niet opnieuw kan worden gearresteerd op basis van die aanklachten. De rechtbank beval ook dat hij tot 17 mei niet kon worden gearresteerd op beschuldigingen die na afgelopen dinsdag waren ingediend.

Ondanks de uitspraken blijven de beschuldigingen van corruptie tegen Khan geldig.

"Het hoofd van de grootste partij van het land is gegijzeld, ontvoerd van het hooggerechtshof en voor de hele natie", vertelde Khan aan AFP vanuit het gerechtsgebouw. "Ze behandelden me als een terrorist, dit moest een reactie hebben", zei hij over de protesten die volgden.

Khan bleef na de hoorzitting op vrijdag in het gerechtsgebouw om preventieve borgtocht te zoeken tegen andere aanklachten, waarvan hij de BBC vertelde dat ze onder meer betrekking hadden op terrorisme, opruiing en godslastering.

Een veroordeling zou de voormalige internationale cricketster - en de premier van Pakistan van 2018 tot 2022 - diskwalificeren, mogelijk voor het leven. Later dit jaar zijn er verkiezingen.

Khan was onder zwaarbewapende bewaking bij de hoorzitting aangekomen en begroette zijn aanhangers met één geheven vuist.

Opperrechter Umar Ata Bandial zei tijdens de hoorzitting van vrijdag dat de arrestatie onwettig was, omdat deze plaatsvond in het gerechtsgebouw. Hij beval dat het "hele proces" van de arrestatie van Khan "teruggedraaid moet worden".

De 70-jarige - die dinsdag werd gearresteerd toen hij aankwam bij een gerechtsgebouw in Islamabad - pleitte niet schuldig aan de beschuldigingen toen een rechter hem formeel aanklaagde wegens corruptie, voor het eerst in de tientallen zaken waarmee hij wordt geconfronteerd.

Ambtenaren zeggen dat Khan tijdens zijn premierschap onwettig staatsgeschenken heeft verkocht, in een zaak die is aangespannen door de Pakistaanse verkiezingscommissie.

De dramatische sage heeft de spanningen tussen Khan en het machtige leger van Pakistan aanzienlijk doen toenemen.

Veel analisten geloven dat de verkiezingsoverwinning van Khan in 2018 gebeurde met de hulp van het leger, wat beide partijen ontkenden. Maar later kreeg hij ruzie met het leger. Na een reeks fouten en te midden van toenemende economische crises, verloor hij zijn meerderheid in het parlement.

Sinds hij minder dan vier jaar na zijn ambtsperiode werd afgezet, is hij een van de meest uitgesproken critici van het leger geworden, en analisten zeggen dat de populariteit van het leger is afgenomen.

En zijn PTI-partij zegt dat de aanklachten tegen hem - die betrekking hebben op geschenken die buitenlandse leiders hem hebben gegeven terwijl hij premier was - politiek gemotiveerd zijn.

Zijn dramatische arrestatie buiten het gerechtsgebouw op dinsdag leidde tot verontwaardiging onder de aanhangers van Khan. Ten minste 10 mensen werden gedood en ongeveer 2.000 gearresteerd toen onrust het land overspoelde. Die protesten omvatten een aanval op de woning van een militaire commandant in Lahore, die in brand werd gestoken.

Hoewel het geweld van deze week afnam nadat het leger was ingezet in Islamabad en andere gebieden, zoals Punjab en Khyber Pakhtunkhwa, blijven de spanningen in het land hoog.

Critici zeggen dat de PTI onrust heeft aangewakkerd via berichten op sociale media waarin demonstranten worden opgeroepen de straat op te gaan. Rechters vertelden Khan dat hij het geweld moest veroordelen en supporters moest vertellen ermee te stoppen. Khan zegt dat hij en zijn partij alleen oproepen tot vreedzaam protest.

De huidige premier van Pakistan, Shehbaz Sharif, die de macht overnam nadat Khan was afgezet, bekritiseerde de uitspraak van het Hooggerechtshof om Khan vrij te laten in een kabinetstoespraak die werd uitgezonden op de staatstelevisie. Hij beweerde dat rechters Imran Khan hadden bevoordeeld en dat hun uitspraak "de dood van justitie in Pakistan" had veroorzaakt.

Hij bekritiseerde Khan en zijn partij verder vanwege hun opruiende taal en het aanmoedigen van demonstranten om de straat op te gaan. "Imran Khan heeft de natie verdeeld", zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May