VN: In Haïti riskeren meer dan 100.000 kinderen te verhongeren
12 May, 02:54
foto
Mensen kruipen in een hoek, terwijl de politie door de straten patrouilleert nadat bendeleden probeerden een politiebureau aan te vallen, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Volgens de kinderorganisatie van de Verenigde Naties (VN), Unicef, zullen meer dan 115.600 kinderen in Haïti dit jaar ernstig ondervoed raken, aangezien een escalatie van gewapend geweld de voedselonzekerheid en een cholera-uitbraak, verergert.

Dat aantal is meer dan 30% hoger dan de 87.500 kinderen die Unicef vorig jaar registreerde als lijdend aan de aandoening. Het waarschuwde voor een ernstig financieringstekort dat "het leven van meer dan 100.000 kinderen op het spel zou kunnen zetten."

Zwaarbewapende bendes hebben de controle overgenomen over grote delen van de Caribische eilandnatie, met een groot deel van het geweld in de hoofdstad Port-au-Prince, waar de VN schat dat alleen al in april meer dan 600 mensen zijn omgekomen.

"De resultaten van deze studie komen op een cruciaal moment, aangezien ze zeker nuttig voor ons zullen zijn bij het plannen van onze interventies op alle fronten, in onze strijd tegen voedselonzekerheid", zei premier Ariel Henry in een toespraak.

Unicef gaf zijn onderzoek vrij, dagen nadat de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, opnieuw had opgeroepen tot een internationale strijdmacht om de strijd van Haïti tegen gewapende bendes te ondersteunen. Henry's overgangsregering had afgelopen oktober om een "snelle" aanvalsmacht verzocht.

Het Amerikaanse internationale wetshandhavingsbureau zei maandag dat het gepantserde voertuigen had geleverd die waren gekocht door de nationale politie van Haïti, die ook wacht op een nieuwe vertraagde bestelling van gepantserde voertuigen van het particuliere Canadese bedrijf INKAS.

De internationale gemeenschap is echter huiverig geweest voor het sturen van troepen ter ondersteuning van de niet-gekozen regering van Henry.

Ondertussen heeft een burgerwachtbeweging, bekend als "Bwa Kale", de afgelopen weken aan kracht gewonnen, bendes uitgedaagd en standrechtelijke executies uitgevoerd - wat zowel optimisme als angst voor hernieuwd geweld aanwakkerde.

"We bevinden ons in een context die de komende maanden helaas niet beter zal worden", zegt Victor Napoletano, die de reactie van het International Rescue Committee op Haïti coördineert in samenwerking met lokale niet-gouvernementele organisaties. "Elke dag vinden er ontvoeringen plaats. Elke dag verschijnen er dode lichamen. Niet slechts een of twee, het zijn er vijf of tien die worden gemeld", zei hij.

In maart sloot Artsen Zonder Grenzen (AZG) een ziekenhuis in de hoofdstad, omdat het de veiligheid van zijn patiënten of personeel niet kon garanderen.

VN-agentschappen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor chronische onderfinanciering en "catastrofale" honger in Haïti. Ze zeggen dat een gebrek aan basisvoorzieningen aan de basis ligt van het escalerende geweld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May