Leerkrachten Wi Sa Strey gaan om de ene dag naar school
10 May, 00:00
foto
COL-voorzitter Hugo Blanker legt uit wat afgesproken is met Assembleevoorzitter Marinus Bee over de leerkrachten die naar het binnenland moeten afreizen. (Foto's: René Gompers)


De leerkrachten -aangesloten bij Wi Sa Strey/Syndicaat voor Onderwijsgevenden/ABO/COL- hebben het actieplan gewijzigd. Zij zullen om de ene dag lesgeven. De eis voor SRD 5.000 koopkrachtversterking (met geld of waardebonnen), Olikarta’s voor 2 volle tanks brandstof per maand en ziektekostenverzekering voor het hele gezin en niet alleen de kaarthouder, blijven overeind. Er is opgeroepen om één enkele vakbond voor onderwijsgevenden te vormen.

Buitenlandse Zaken minister Albert Ramdin en vakbondsleider Errol Snijders worden op het hart gedrukt om hun woorden terug te nemen; het duo heeft gesteld dat er sprake is geweest van terrorisme tijdens de protesten. De organisatie heeft dinsdag voor de tweede keer in het ABO gebouw vergaderd. Bestuursleden van het Syndicaat en COL-voorzitter Hugo Blanker hebben de leden meegedeeld wat de stand van zaken is. Er is aangegeven dat er met Assembleevoorzitter Marinus Bee een oplossing is bereikt voor de leerkrachten die in naar het binnenland moeten om te werken.

Er zijn afspraken gemaakt voor bepaalde zaken. Besloten is om “om de ene dag” weer naar het werk te gaan maar de eisen blijven overeind. De SRD 2.500 die voor 6 maanden zal worden uitbetaald, is bij lange na niet genoeg is er benadrukt. De ABO/COL gaat verder in gesprek met de Assembleevoorzitter, en mogelijk ook de regering, over de gestelde eisen.

Leerkrachten schrijven zich in bij het Syndicaat als lid en tekenen de presentielijst.

“We gaan woensdag weer naar het werk,” deelt Syndicaat-voorzitter Jolanda Kerdijk mee. “Voorlopig geen acties maar men moet wel weten dat voor wat wij gevraagd hebben - meneer Blanker gaat onderhandelen - er een redelijk bod komt. We beloven niet dat we nooit meer gaan staken. We verwachten dat men iets gaat doen voor de leerkrachten.”

Verschillende sprekers hebben opgeroepen om één enkele bond voor onderwijsgevenden op te richten. Gesteld wordt dat op die manier er meer garantie is op succes bij onderhandelingen. De gevestigde bonden doen te lang over zaken en komen met minimale resultaten terug, terwijl de voorzitters of bestuursleden ook deel uitmaken van de overheid. Als voorbeeld is aangehaald de SRD 2.500 “waarvoor er 2 jaren is onderhandeld en voor maar 6 maanden gaat worden uitbetaald.” Opgeroepen is dat “Als je voelt dat je bond je belangen niet behartigt, je moet uitreden.” Bij de vergadering is er gelegenheid geweest om in te schrijven bij het Syndicaat. Daar is aardig gebruik van gemaakt.

Tijdens een protestmars vorige week zijn de leerkrachten van school naar school gegaan om collega’s te motiveren aan de acties mee te doen. Bij sommige scholen was het een succes, bij anderen weer niet. Minister Ramdin en vakbondsman Snijders hebben gesteld dat er sprake was van terrorisme, gepleegd door de actievoerenden op de collega’s op de scholen. Kerdijk: “We vragen dat hij zijn woorden netjes terugtrekt. Misschien heeft hij niet verder nagedacht toen hij het zei, maar wij wel. Laat hij zijn woorden terugtrekken.”

COL-voorzitter Blanker merkt op dat Ramdin en Snijders de laatsten moeten zijn om die opmerkingen over leerkrachten te maken. De minister heeft niet bepaald een schone trackrecord.  Suriname is vaker te kijk gezet, nationaal en internationaal, geeft Blanker aan. Hij noemt de Surfin kwestie, de ambassade die in Jeruzalem, Israël opgezet zou worden, het blauwtjes laten van aantijgingen uit Guyana op Surinaamse beleidsmakers. De Moederbond onder leiding van Snijders heeft het hoofdkwartier verkocht zonder de leden te kennen, deelt Blanker mee. Er is veel niet duidelijk, vooral niet over de contributiegelden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May