Putin: Toekomst Rusland hangt af van oorlog in Oekraïne
09 May, 14:51
foto
De Russische president Vladimir Putin houdt een toespraak tijdens een militaire parade op Victory Day, de 78e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, op het Rode Plein in het centrum van Moskou, Rusland. (Beeld via Reuters)


Vladimir Putin heeft tijdens zijn jaarlijkse toespraak ter gelegenheid van Victory Day in Moskou gezegd dat de toekomst van Rusland "rust op" de soldaten die in Oekraïne vechten. "Er is nu niets belangrijker dan uw gevechtsinspanningen," zei hij.

De militaire parade, die de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdenkt, werd dit jaar om veiligheidsredenen teruggeschroefd.

Putin gebruikte zijn toespraak ook om zijn invasie in Oekraïne te rechtvaardigen, terwijl hij "westerse globalistische elites" ervan beschuldigde conflicten uit te lokken.

De beschaving bevindt zich opnieuw "op een beslissend keerpunt", zei hij op het Rode Plein in Moskou tegen een menigte die alleen uit ambtenaren en veteranen bestond, aangezien het evenement niet toegankelijk was voor het publiek.

In een toespraak tot de troepen die in Oekraïne vechten - van wie sommigen aanwezig waren - zei Putin dat er een "echte oorlog" tegen Rusland was "ontketend". De realiteit is dat het Rusland was dat Oekraïne binnenviel.

"De veiligheid van het land berust vandaag op u, de toekomst van onze staat en ons volk hangt van u af", zei hij tegen hen.

Dit was de tweede Victory Day-parade sinds Rusland in februari 2022 zijn grootschalige invasie in Oekraïne lanceerde.

Maar een reeks explosies en sabotage-incidenten in heel Rusland in de afgelopen weken zorgde ervoor dat de vieringen werden teruggeschroefd vanwege bezorgdheid over de veiligheid.

Bij een incident vorige week was er een vermeende drone-aanval op het Kremlin. Rusland beweerde dat het een aanslag op het leven van Putin was en wees met de vinger naar Oekraïne en de VS, maar beide ontkenden elke betrokkenheid.

De viering van dit jaar had 3.000 soldaten minder en minder militaire uitrusting. De parade was korter, terwijl er geen militaire luchtparade was en geen moderne tanks, die meestal een kenmerk van de parade zijn. Dinsdag was de enige tank die te zien was de T-34 uit de Tweede Wereldoorlog.

Voor het eerst sinds 2020 was echter een handvol internationale leiders aanwezig.

Alle Centraal-Aziatische leiders waren aanwezig, inclusief Kassym-Jomart Tokayev uit Kazachstan. De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko en de premier van Armenië waren ook op het Rode Plein.

Het in de VS gevestigde Institute for the Study of War (ISW) zei dat de late beslissing van de Centraal-Aziatische leiders om aanwezig te zijn "waarschijnlijk wijst op hun terughoudendheid om directe en publieke steun aan de oorlog te tonen".

De toespraak van Putin had dezelfde thema's als vorig jaar en vergeleek de strijd met het 'criminele regime' van Oekraïne met de nederlaag van nazi-Duitsland. Hij mikte op het Westen en zei "hun doel is niets anders dan de val van ons land te zien".

Putin zei dat Rusland een "vreedzame toekomst" wil zien, maar beschuldigde de westerse elites ervan de zaden van "haat en russofobie" te zaaien en familiewaarden te vernietigen.

Maar veel van zijn toespraak was gericht op zijn trots voor de acties van Russische "helden" in Oekraïne. "Er is geen sterkere zaak in de wereld dan onze liefde voor onze strijdkrachten", zei Putin, die door het Internationaal Strafhof (ICC) wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

"Voor Rusland, voor onze strijdkrachten", concludeerde hij, terwijl het Russische volkslied begon te spelen.

Na de toespraak van Putin hielden de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de chef van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een persconferentie in Kiev.

President Zelensky zei dat de toegenomen aanvallen op Oekraïne in de afgelopen weken deel uitmaakten van de Russische pogingen om "iets te presenteren" aan de militaire en politieke leiders, nadat ze er niet in waren geslaagd de oostelijke stad Bakhmut in te nemen voor Victory Day. "Ze moeten laten zien dat ze iets hebben vernietigd", zei hij.

Von der Leyen zei dat "de indringers uit de gevangenissen zijn gehaald" om namens Rusland te vechten, dat "dramatisch had gefaald" in de oorlog.

In reactie op de toespraak van Putin zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat de EU zich niet moet laten intimideren door het "vertoon van geweld" van de Russische leider. "Laten we standvastig blijven in onze steun aan Oekraïne - zolang het nodig is", zei hij tegen het Europees Parlement.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May