Assemblee heeft veel vragen over incidenten Pikin Saron
09 May, 01:38
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar wil duidelijkheid van de regering over de voorvallen te Pikin Saron en omgeving.


In De Nationale Assemblee zijn maandag veel vragen gesteld over de situatie rond Pikin Saron, waarbij doden en gewonden zijn gevallen, houttrucks en het politiebureau in brand zijn gestoken. Mensen zijn gegijzeld en daders zijn in verzekering gesteld. Er zijn vragen over waarom de school te Pikin Saron is gesloten. Van de regering wordt openheid van zaken gevraagd. Ook is er een ultimatum gesteld door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname.

Er is ook veel commotie over concessies die zijn uitgegeven in het gebied van Inheemsen door de vorige regering. Deze regering heeft 9 concessies verlengd. Assembleeleden willen het naadje van de kous weten. De regering heeft maandag niet geantwoord op de vragen. De vergadering werd verdaagd tot nader order.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar vindt dat de regering tegemoet moet komen aan de eisen gesteld door de VIDS. De truckhouders dienen gelijk gecompenseerd te worden in de geleden schade. Deze onschuldige kleine ondernemers zijn ongewild slachtoffers geworden en hen is ook veel persoonlijk fysieke leed toegebracht, benadrukte hij. Ook de getroffen landsdienaren moeten worden opgevangen en tegemoet gekomen. 

DNA verwacht volgens Parmessar van de regering serieuze informatie over de achtergronden:
- Waaraan het gelegen heeft dat het zover is gekomen? Niemand staat op een dag op en gaat zulke acties plegen.
- Hoe functioneert de inlichtingendienst, waar honderden te werk zijn gesteld met o.m. dure tools? Hoe hebben de relevante diensten dit niet zien aankomen?
- Binnen het concessiegebied van Grassalco zijn er ook ongevallen. Waarom zijn de mensen daar naartoe getogen? Is er sprake van goudvoorkomen in het gebied waar de buurtbewoners niet mochten gaan?
- Is er sprake geweest van ontruiming van het Grassalco terrein en is er sprake geweest van toelating van buitenstaanders om daar aan goudwinning te doen?
- Wie zijn daar bezig geweest om aan goudwinning te doen? Zijn er machines van derden op het gebied van Grassalco om aan goudwinning te doen? Met wiens toestemming en onder welke voorwaarden?

Assembleelid Radjendrekoemar Debie (VHP) merkte op dat de laatste weken etnisch zwaar beladen zijn. Alles wordt richting een bepaalde etnische groep geschoven. "Na den koelie". Alles wordt in de schoenen van de regering en de VHP geschoven, vooral door de NDP, meent de VHP'er. Citerend uit een verklaring van de NDP waarin wordt gesteld dat er sprake is van onrechtvaardige uitgifte van grond in Inheemse gebieden, wat voor hen ondraaglijk is. Debie zorgde voor commotie toen hij stelde wie de 'awari domri's' zijn die aan het woord zijn in De Nationale Assemblee. Duidelijk is gebleken dat er geen concessies zijn uitgegeven, maar dat het slechts gaat om verlengingen. De concessies zijn uitgegeven door de NDP-regering. "De veroorzakers van de problemen proberen steeds weer de schuld van zich af te schuiven op deze regering." De vergadering moest diverse keren worden geschorst, omdat de gemoederen steeds verhit raakten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May