Olie stijgt met meer dan 2%; vrees recessie neemt af
08 May, 22:44
foto
De zon is te zien achter een pompaansluiting voor ruwe olie in het Permian Basin in Loving County, Texas. (Archieffoto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, maandag, met meer dan 2% gestegen toen de vrees voor een recessie in de Verenigde Staten (VS) afnam en sommige handelaren de drie weken durende zorgen over de daling van de vraag naar ruwe olie als overdreven beschouwden.

Brent-ruwe olie steeg met US$ 1,57 (2,1%) tot US$ 76,87 per vat. U.S. West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie won ook US$ 1,73 (2,4%) tot US$ 73,07.

Een gezond banenrapport in de VS voor april hielp olie vrijdag met ongeveer 4% te stijgen, ook al zou de kracht van de arbeidsmarkt de Federal Reserve kunnen dwingen de rente langer hoog te houden.

Brent eindigde vorige week met een daling van ongeveer 5,3%, terwijl de Amerikaanse ruwe olie zelfs na de opleving van vrijdag met 7,1% kelderde. Beide benchmarks daalden voor het eerst sinds november drie weken op rij.

"Het herstel van olie volgt op de comeback van energieaandelen op Wall Street vrijdag, nadat de VS sterke banencijfers rapporteerde, wat de zorgen over een op handen zijnde economische recessie verminderde", aldus CMC Markets-analist Tina Teng.

Bankzorgen hebben de markt onlangs geteisterd na de ineenstorting van drie grote regionale banken. De aandelen van regionale banken op maandag drukten echter de winst na een opleving op vrijdag.

"De markt maakt zich minder zorgen over een bankencrisis die tot een recessie zou kunnen leiden en de vraag zou kunnen schaden", zegt Phil Flynn, analist bij Price Futures Group.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, zei dat de recente daling van de olie buitensporig leek.

"Een oververkochte marktsituatie in combinatie met het feit dat Brent erin slaagde om steun te vinden voorafgaand aan het dieptepunt in maart, dwong onlangs opgerichte short sellers om dekking te zoeken, wat mogelijk benadrukt dat de recente uitverkoop overdreven was," zei hij.

Analisten van Goldman Sachs zeiden zaterdag dat de zorgen over de vraag op korte termijn en de verhoogde voorraden "overdreven" waren.

Een ronde van vrijwillige productieverlagingen door enkele leden van de Organisatie van olie-exporterende landen en bondgenoten (OPEC+) begint deze maand en de groep houdt haar volgende vergadering op 4 juni.

Voor die tijd zullen de inflatiecijfers van de Amerikaanse consumentenprijzen voor april woensdag centraal staan, wat mogelijk het standpunt van de Fed over toekomstige rentebesluiten kan beïnvloeden.

Het laatste maandelijkse oliemarktrapport van de OPEC wordt op donderdag verwacht en geeft een bijgewerkt beeld van de vooruitzichten voor vraag en aanbod.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May