Koning Charles III gekroond op onzeker moment
06 May, 10:00
foto
Koning Charles III met St. Edward's Crown na te zijn gekroond door de aartsbisschop van Canterbury, de meest eerwaarde Justin Welby tijdens zijn kroningsceremonie in Westminster Abbey, Londen. (Foto: Reuters)


Koning Charles III is vandaag gekroond in Westminster Abbey, tijdens een ceremonie gebouwd op oude tradities in een tijd waarin de Britse monarchie een onzekere toekomst tegemoet gaat.

Trompetten klonken in de middeleeuwse abdij en de gemeente riep "God save King Charles" toen de ceremonie begon voor meer dan 2.000 gasten, waaronder wereldleiders, aristocraten en beroemdheden. Buiten kwamen duizenden troepen, tienduizenden toeschouwers en een paar demonstranten samen langs een route die de koning vanaf Buckingham Palace aflegde in een met goud versierde paardenkoets.

Het was de laatste mijl van een reis van zeven decennia voor Charles van erfgenaam tot vorst.

Voor de koninklijke familie en de regering is de gelegenheid - met de codenaam Operatie Golden Orb - een weergave van erfgoed, traditie en spektakel dat ongeëvenaard is over de hele wereld.

Verwacht werd dat het ritueel door miljoenen mensen zou worden bekeken, hoewel het ontzag en de eerbied die de ceremonie moest oproepen grotendeels verdwenen zijn - en velen begroetten de dag met apathie.

Sommigen reageerden er zelfs met minachting op. Republikeinse demonstranten verzamelden zich buiten om "Niet mijn koning" te roepen voor een viering van een instelling die volgens hen voor privileges en ongelijkheid staat, in een land van toenemende armoede en broze sociale banden. Een handvol werd gearresteerd.

Toen de gasten arriveerden, zoemde de kerk van opwinding en bloeide het met geurende bloemen en kleurrijke hoeden. Onder hen waren de Amerikaanse First Lady Jill Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Canadese premier Justin Trudeau, acht huidige en voormalige Britse premiers, evenals Judi Dench, Emma Thompson en Lionel Richie.

Duizenden mensen uit het hele Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld kampeerden 's nachts langs een route van 2 kilometer die de koning en zijn vrouw, Camilla, aflegden om de abdij te bereiken.

Tijdens een traditionele Anglicaanse dienst die enigszins was aangepast aan de moderne tijd, zwoer Charles, gekleed in karmozijnrode en crèmekleurige gewaden, op een bijbel dat hij een 'echte protestant' is.

Maar voor het eerst werd er een voorwoord toegevoegd aan de kroningseed om te zeggen dat de Church of England "zal trachten een omgeving te creëren waarin mensen van alle religies en overtuigingen vrij kunnen leven", en de brief uit de King James Bible werd voorgelezen door premier Rishi Sunak, de eerste hindoeïstische leider van Groot-Brittannië.

Een gospelkoor voerde een nieuw gecomponeerd 'Halleluia' uit, en voor het eerst namen vrouwelijke geestelijken deel aan de ceremonie.

Al meer dan 1000 jaar worden Britse monarchen gekroond in grootse ceremonies die hun recht om te regeren bevestigen.

Tegenwoordig heeft de koning geen uitvoerende of politieke macht meer en is de dienst puur ceremonieel aangezien Charles in september automatisch koning werd na de dood van zijn moeder, koningin Elizabeth II.

De koning blijft het Britse staatshoofd en een symbool van nationale identiteit – en Charles zal moeten werken om een multiculturele natie te verenigen en de monarchie relevant te houden op een moment dat de steun ervoor afneemt, vooral onder jongeren.

De anti-monarchiegroep Republic zei dat zes van haar leden, onder wie de CEO, werden gearresteerd toen ze bij een protest aankwamen. De politie heeft gezegd dat ze een "lage tolerantie" zullen hebben voor mensen die de dag willen verstoren, wat leidde tot kritiek dat ze de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen.

Een crisis in de kosten van levensonderhoud maakt ook iedereen in het Verenigd Koninkrijk armer, wat vragen oproept over de kosten van alle pracht en praal.

Charles heeft geprobeerd een kleinere, goedkopere koninklijke machine voor de 21e eeuw te leiden. Dit wordt dus een kortere aangelegenheid dan de drie uur durende kroning van Elizabeth.

In 1953 werd Westminster Abbey uitgerust met tijdelijke tribunes om de capaciteit te vergroten tot meer dan 8.000, aristocraten droegen karmozijnrode gewaden en kronen, en de kroningsstoet slingerde 8 kilometer door het centrum van Londen, zodat naar schatting 3 miljoen mensen de glamoureuze 27-jarige koningin konden toejuichen.

Organisatoren verkortten dit keer de processieroute, verkortten de kroningsdienst tot minder dan twee uur en stuurden 2.300 uitnodigingen naar wereldkoningen, staatshoofden, ambtenaren, sleutelwerkers en lokale helden. Er waren rechters met pruiken, soldaten met glimmende medailles aan rode tunieken en leden van het House of Lords in hun rode gewaden.

Erfgenaam van de troon Prins William, zijn vrouw Kate en hun drie kinderen waren allemaal aanwezig. William's jongere broer prins Harry, die de familie heeft bekritiseerd, arriveerde alleen. Zijn vrouw Meghan en hun kinderen bleven thuis in Californië.

Gebouwd rond het thema "Geroepen om te dienen", begon de kroningsdienst met een van de jongste leden van de congregatie - een jongenskoorzanger - die de koning begroette. Charles antwoordde door te zeggen: "Ik kom niet om gediend te worden, maar om te dienen."

Het moment is bedoeld om het belang van jonge mensen te onderstrepen - en is een nieuwe toevoeging aan een dienst vol rituelen waarmee de macht door de eeuwen heen is overgedragen aan nieuwe vorsten.

Het symbolische hoogtepunt van de twee uur durende dienst kwam halverwege toen aartsbisschop van Canterbury Justin Welby de massief gouden St. Edward's Crown op het hoofd van de vorst plaatste. Trompetten klonken en saluutschoten werden afgevuurd in het hele koninkrijk.

In een andere wijziging heeft Charles het traditionele moment aan het einde van de dienst geschrapt waarop edelen werd gevraagd te knielen en hun trouw aan de koning te beloven.

In plaats daarvan zal Welby iedereen in de abdij uitnodigen om "ware trouw" aan de vorst te zweren. Hij zal mensen die op televisie kijken ook uitnodigen om eer te bewijzen, hoewel dat deel van de ceremonie is afgezwakt nadat sommigen het hadden bekritiseerd als een toondove poging om publieke steun voor Charles te eisen. Welby zal nu voorstellen dat mensen thuis een "moment van stille reflectie" nemen of "God Save the King" zeggen.

De reactie van het publiek op Charles, tijdens de dienst en langs de route van de parade, is echter van cruciaal belang, zei George Gross, een gastonderzoeker aan King's College, Londen en een expert op het gebied van kroningen.

"Dit doet er allemaal niet toe als het publiek niet komt opdagen", zei Gross. "Als het ze niet kan schelen, werkt het allemaal niet echt. Het gaat allemaal om deze interactie."

En het publiek van vandaag is heel anders dan het publiek dat Elizabeth gekroond zag.

Bijna 20% van de bevolking is nu afkomstig uit etnische minderheidsgroepen, vergeleken met minder dan 1% in de jaren vijftig. Op Britse scholen worden meer dan 300 talen gesproken en minder dan de helft van de bevolking omschrijft zichzelf als christen.

Hoewel de organisatoren zeggen dat de kroning een "heilige Anglicaanse dienst" blijft, zal de ceremonie voor het eerst de actieve deelname van andere religies omvatten, waaronder vertegenwoordigers van de boeddhistische, hindoeïstische, joodse, islamitische en sikh-tradities.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May