Leerkrachten gaan maandag verder met acties
06 May, 00:01
foto
Leerkrachten op weg naar het gebouw van De Nationale Assemblee. Het gebied rond het Onafhankelijkheidsplein is tot nader order afgezet. (Foto's: René Gompers)


De leerkrachten die opkomen voor lotsverbetering, zullen voorlopig niet stoppen met acties voeren. Ze zijn het niet eens met de SRD 2.500 die andere bonden en de overheid overeen zijn gekomen als koopkrachtversterking voor ambtenaren, voor een periode van 6 maanden. De groep heeft de hulp ingeroepen van Assembleevoorzitter Marinus Bee om een oplossing te brengen voor de onderwijzers die in het binnenland moeten werken.

De protestgroep bestaande uit leerkrachten gebundeld in Wi Sa Strey, het Syndicaat voor Onderwijsgevenden in Suriname, de ABO (Algemene Bond Overheidspersoneel) en de COL (Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren) hebben samen met leden van andere bonden, vrijdag in het ABO-gebouw vergaderd. Besloten is dat de acties vanaf maandag onverkort doorgaan. Op welke manier zal later worden bekendgemaakt.

Op de vergadering is ook besloten om een petitie bij De Nationale Assemblee in te dienen, waarin aandacht en een snelle oplossing wordt gevraagd voor de problemen van de leerkrachten die in het binnenland moeten werken. Er is al een kleine groep vertrokken. Het gros heeft nog steeds te maken met slechte woonfaciliteiten, hoge prijzen voor levensonderhoud, slechte stroomvoorziening en de veiligheid is niet gegarandeerd.

Een kleine groep is de petitie gaan indienen. Hoewel de omgeving rond het Onafhankelijkheidsplein was afgesloten en streng bewaakt, is het de groep gelukt om tot bij het Assembleegebouw te komen. Er is toestemming gekomen van Assembleevoorzitter Bee om de hele groep toe te laten. Een delegatie van 7 werd toegestaan om de petitie aan Bee voor te lezen en aan te bieden.

Bee en de trekkers onder leiding van COL-voorzitter Hugo Blanker, zullen in het weekend werken aan een oplossing. Bee is ook duidelijk gemaakt dat de SRD 2.500 die de regering wil geven, niet toereikend is. De leerkrachten blijven bij hun eisen: SRD 5.000 aan koopkrachtversterking of aan waardebonnen, Olikarta’s voor 2 volle tanks per maand en een betere ziektekostenverzekering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May