Regering: respecteer mensen- en grondenrechten!
04 May 2023, 20:20
foto


De mensenrechten organisatie Stichting 8 december 1982 veroordeelt  het geweld dat heeft plaatsgevonden in het dorpsgebied van Pikin Saron op 2 mei jl. We betreuren de verliezen van mensenlevens en de materiële schade die is aangericht. Aan de gemeenschap van het dorpsgebied van Pikin Saron betuigen wij ons medeleven aan de slachtoffers en hun families. Wij roepen de autoriteiten op om alle nodige maatregelen te treffen om de daders van deze gewelddadige daad op te sporen en te vervolgen, en om condities te creëren waarin het verlies van mensenlevens voorkomen en beschermd kan worden.

Als organisatie benadrukken we dat opkomen voor de rechten van inheemse en tribale volken op een vreedzame manier moet gebeuren en zonder toepassing van geweld. Om normalisatie te bereiken, moet de regering en andere betrokken partijen in dialoog treden met de inheemse en tribale gemeenschappen om te werken aan een oplossing die recht doet aan hun belangen en rechten. Het respecteren van mensenrechten en de rechtsstaat is hierbij van essentieel belang.  

Geweld is onacceptabel en in een rechtsstaat is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de wetten van het land. Het opkomen voor je rechten moet en kan gebeuren zonder toepassing van geweld. We keuren dit geweld dan ook nogmaals  sterk af. De Surinaamse regering is herhaaldelijk veroordeeld door het Inter-Amerikaans Hof inzake de Rechten van de Mens voor schendingen van de rechten van inheemse en tribale volken, maar heeft deze vonnissen niet volledig of helemaal niet uitgevoerd.

De schendingen gaan in 2023 nog steeds door. We roepen de regering op om de collectieve mensenrechten van inheemse en tribale volken niet langer te vertrappen en om de nodige wetgeving aan te nemen in overeenstemming met de vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof. We dringen er bij de regering op aan om de rechten en gerechtvaardigde belangen van inheemse en tribale volken niet langer te bagatelliseren maar te respecteren. We hopen dat de situatie niet verder escaleert en dat de regering zich zal inzetten om de rechten van inheemse en tribale volken te erkennen en te respecteren en roepen  de Surinaamse regering voorts op om alle vreedzame middelen in te zetten om de explosieve situatie in de woongebieden van de inheemsen te normaliseren. Het is van groot belang dat de regering stopt met het negeren van de gronden die in de woon- en leefsfeer van de tribale en inheemse volkeren zijn en die aan derden worden uitgegeven zonder overleg en inspraak van de betrokken groepen.

Stichting 8 december 1982
Sunil Oemrawsingh
Voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May