Deel olieraffinaderij in Zuid-Rusland vat vlam na drone-aanval
04 May 2023, 08:42
foto
Een stilstaand beeld uit een video toont een vliegend object dat de koepel van het gebouw van de Senaat van het Kremlin nadert tijdens de vermeende Oekraïense drone-aanval in Moskou, Rusland. (Beeld via Reuters)


Een deel van een olieraffinaderij in het zuiden van Rusland staat in brand nadat het was geraakt door een drone-aanval, zo meldde het persbureau Tass donderdag, vandaag, dat de lokale hulpdiensten citeerde. Tass zei dat het incident plaatsvond bij de Ilsky-raffinaderij nabij de haven van Novorossiysk aan de Zwarte Zee. Het citeerde een bron die zei dat een brandstofreservoir in brand stond, maar gaf geen details.

Oekraïne claimt zelden de verantwoordelijkheid voor wat Moskou zegt dat frequente drone-aanvallen zijn op infrastructuur en militaire doelen, vooral in regio's dicht bij Rusland.

Afgelopen juni schortte de olieraffinaderij van Novoshakhtinsk in de Russische regio Rostov, grenzend aan Oekraïne, haar activiteiten op nadat twee onbemande luchtvaartuigen haar faciliteiten hadden aangevallen.

Intussen heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontkend dat zijn land een vermeende drone-aanval op het Kremlin heeft uitgevoerd, waarvan Rusland zegt dat het een aanslag op het leven van president Vladimir Putin was. "We vallen Putin of Moskou niet aan. We vechten door op ons grondgebied. We verdedigen onze dorpen en steden", zei hij tijdens een bezoek aan Finland.

Het kantoor van de Russische president zei dat de verdediging van de ene op de andere dag twee drones heeft neergehaald.

Het dreigde met vergeldingsmaatregelen waar en wanneer het dat nodig achtte.

Niet-geverifieerde beelden die online circuleren, laten woensdagochtend vroeg rook zien die opstijgt boven het Kremlin - een groot overheidscomplex in het centrum van Moskou. Een tweede video toont een kleine explosie boven het Senaatsgebouw, terwijl twee mannen de koepel lijken op te klimmen.

Het Russische presidentschap zei dat Oekraïne had geprobeerd een aanval uit te voeren op de residentie van Putin in het Kremlin en beschreef het als "een geplande terroristische daad en een moordaanslag op de president".

Ambtenaren zeiden dat twee drones die op het complex waren gericht, waren uitgeschakeld met behulp van elektronische radarmiddelen, eraan toevoegend dat president Putin niet in het complex was op het moment van de vermeende aanval.

Maar Oekraïne heeft gezegd dat de Russische beschuldigingen slechts een voorwendsel zijn voor massale aanvallen op zijn grondgebied en de VS zegt dat het de Russische claims met grote voorzichtigheid behandelt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May