VHP heeft met Ori en Dasai 10 van de 17 ministers
03 May 2023, 00:00
foto
President Chan Santokhi geflankeerd door zijn twee nieuwe spitsen in de tweede helft. Links minister Henry Ori en rechts zijn collega Marciano Dasai. Er wordt veel verwacht van de nieuwe bewindslieden. (Foto: CDS)


Met de beëdiging van Henry Ori als minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Marciano Dasai op Ruimtelijke Ordening en Milieu, heeft de VHP het beheer over tien departementen en de ABOP/PL op zeven. President Chan Santokhi heeft bij de beëdiging meegedeeld dat de reshuffling ook wordt besproken in de coalitie voor andere posities. "Het zal gaan over beleid, targets, prioriteiten, opstelling, strategie, resultaten, waarbij de hoogste prioriteit is brengen van verlichting in de samenleving. Maar het zal ook gaan, om meer empathie te tonen, naar de samenleving toe en betrokkenheid van de samenleving. De samenleving, zal dit zeer binnenkort merken".

"We starten met de 2e helft straks van ons regeerbeleid. Dat wil zeggen, dat beleid effectiever zal zijn, meer resultaat gericht. Doelen zullen herijkt worden. Nieuwe prioriteiten zullen gesteld worden", deelde de president mee. Hij merkte op dat er issues zijn die dringend aangepakt moeten worden. "Maar, er zijn ook issues, die spelen bij de samenleving, over het kiezen van het juiste moment, voor het treffen van maatregelen. De totale regering en coalitie, zal een ander opstelling moeten hebben. De totale regering en coalitie, zal met een ander spirit, de wedstrijd moeten spelen".

Zich richtend tot Ori zei Santokhi dat onderwijs de ruggengraat is van elke samenleving. Landen met een zwak onderwijssysteem, en een laagopgeleide bevolking, lopen achter op landen, met een sterk onderwijssysteem, en hoogopgeleide bevolking. "De kwaliteit van ons onderwijs bepaalt in welke mate wij in staat zullen zijn, om de vele kansen die Suriname heeft, qua hulpbronnen te benutten. U heeft daarom de opdracht, om in deze 2e helft, alles op alles te zetten, zodat onze jeugd goed onderwijs kan genieten. Zodat wanneer wij straks actief zijn met olie en gas, onze jeugd op de voorlinie staat, om ons land te vertegenwoordigen. Ook verwacht ik van u, een heel actief cultuurbeleid, zodat via deze sector, de staatskas ook weer aangevuld kan worden. De 2e helft, zal veel meer vragen van eenieder. We zullen veel meer daadkracht tonen, en met veel meer energie en resultaatgericht werken."

Tegen minister Dasai zei de president dat hij als spits is gezet in de 2e helft bij ROM. "Ik verwacht van u, dat u het beleid versneld zal uitvoeren, in samenwerking met andere ministeries te weten:
•  het ruimtelijk ordeningsbeleid, zoals de bestemmingsplannen voor wonen en industrieën, en andere sectoren, en
•  het klimaatbeleid, het milieubeleid, nationaal en internationaal."

In de 2e helft ligt de focus van het milieubeleid, op afvalbeheer, water en landbeheer zoals goudwinnings- en houtwinningsgebieden, en de biodiversiteit. De momenteel gaande internationale discussies en fondsen over klimaatverandering, leveren nu nog steeds onvoldoende bijdrage, aan compensatie aan ons land. Ruimtelijke ordening en klimaatbeleid, moeten op elkaar afgestemd zijn. De beleidsgebieden, moeten spoedig merkbaar zijn in de samenleving, met besluiten, wet- en regelgeving, institutionalisering, maar ook fysieke acties. U zal nationaal en internationaal, ook het netwerk van uw ministerie, moeten verstevigen. U zult de mogelijkheden voor Suriname, op het gebied van investeringen, moeten vergroten. Ik verwacht verder ook, dat u namens Suriname, een bijdrage zal leveren, aan de wereldagenda, op vooral milieugebied en klimaat."

"De uitdagingen, waarmee we thans als land, en gemeenschap, geconfronteerd worden, zoals overstromingen, landdegradatie, temperatuurstijging, kusterosie, dwingen ons, nauwer samen te werken, met elkaar, en de rest van de wereld", merkte de president op. "Minister Dasai, u komt met tien jaar ervaring in het bedrijfsleven. U heeft die attitude meegenomen, van uw academische carrière, vanaf 2012-2023 op de Anton de Kom Universiteit, met als specialisatie Architectuur en Bouwconstructies. Met uw kennis en kunde, uw ervaring met werken tussen en met gemeenschappen, en uw begrip voor cultuur, ben ik ervan verzekerd, dat u een goede job zal doen, samen met staf en personeel van het Ministerie van ROM."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May