CPI-cijfers op basis van landelijke prijsopnames
02 May 2023, 22:57
foto


Statistieken kunnen inzicht geven in sociale-, culturele-, demografische-, milieu- en economische ontwikkeling van een land. In Suriname is de stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek één van de instanties, die gegevens verzamelt, verwerkt en publiceert betreffende genoemde onderwerpen. Het verzamelen en verwerken van gegevens tot statistieken  door deze instantie geschied op basis  van Fundamental Principles of Official Statistics van de Verenigde Naties.

De groep belanghebbenden bij statistieken van onderhavige instantie is divers, waarvan enkele zijn: ministeries, volksvertegenwoordigende organen, vakbonden, de particuliere bedrijfsleven organisaties, wetenschappers en studenten. Het doel, waarvoor statistieken door belanghebbenden worden gebruikt kan per gebruiker verschillen. Allen hebben baat bij statistieken, als resultante van een onderzoek dat landelijk is gedaan. Verder heeft een ieder baat bij een landelijk gehouden telling en bij landelijke prijsopnames.

Bij de volks- en woningtelling is de telling landelijk, terwijl het opnemen van prijzen ten behoeve van het vaststellen van het consumentenprijsindex cijfer (CPI), niet landelijk geschied. Alhoewel de volks- en woningtelling qua doelstelling en toegepaste methodiek verschilt van CPI, worden beide gedaan onder de verantwoordelijkheid van de stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (het ABS).

Voor Un Bondru is het hoog tijd dat het ABS naar mogelijkheden uitkijkt om CPI cijfers te publiceren, die op basis van landelijke prijsopnames zijn berekend.

Roy King
Voorzitter Un Bondru
royghking@hotmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May