Arbeiders wereldwijd op straat voor betere werkomstandigheden
01 May 2023, 12:42
foto
Mensen wonen de traditionele 1 mei-mars tegen de Franse pensioenhervormingswet en voor sociale rechtvaardigheid bij in Nantes, Frankrijk. (Foto: Reuters)


Werknemers en activisten over de hele wereld markeren 1 mei met bijeenkomsten, waarin wordt opgeroepen tot hogere salarissen, kortere werktijden en betere arbeidsomstandigheden. May Day, of Internationale Dag van de Arbeid, valt op 1 mei en wordt in veel landen gevierd als een dag om de rechten van werknemers te vieren.

De evenementen van dit jaar hadden een grotere opkomst dan in voorgaande jaren, aangezien de Covid-19-beperkingen drastisch werden versoepeld en activisten in veel landen vonden dat regeringen meer zouden moeten doen om het leven van arbeiders te verbeteren.

In Zuid-Korea woonden tienduizenden mensen verschillende bijeenkomsten bij tijdens de grootste 1 mei-bijeenkomsten sinds het begin van de pandemie begin 2020. De twee belangrijkste bijeenkomsten in de hoofdstad Seoul zouden volgens de organisatoren elk ongeveer 30.000 mensen trekken.

"De prijs van alles is gestegen, behalve onze lonen. Verhoog ons minimumloon!" schreeuwde een activist tijdens een bijeenkomst in Seoul op het podium. "Onze werktijden verkorten!"

Deelnemers aan de demonstratie beschuldigden de conservatieve regering van president Yoon Suk-yeol ervan enkele vakbonden de kop in te drukken in naam van het hervormen van vermeende onregelmatigheden.

In Tokio kwamen duizenden vakbondsleden, wetgevers van de oppositie en academici bijeen in Yoyogi Park en eisten loonsverhogingen om het effect van de stijgende kosten te compenseren, aangezien hun leven nog steeds aan het herstellen is sinds de pandemie toesloeg.

In Indonesië eisten demonstranten dat de regering een wet voor het scheppen van banen intrekt, waarvan zij beweren dat deze ten goede zou komen aan bedrijven ten koste van werknemers en het milieu.

"Wet op het creëren van banen moet worden ingetrokken ter wille van de verbetering van de arbeidsomstandigheden", zei demonstrant Sri Ajeng tijdens een bijeenkomst. "Het is alleen gericht op werkgevers, niet op werknemers."

In Taiwan gingen duizenden arbeiders de straat op om te protesteren tegen wat zij de ontoereikendheid van het arbeidsbeleid van het zelfbestuurde eiland noemden, waardoor de regeringspartij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024 onder druk kwam te staan.

In Libanon marcheerden honderden leden van de Communistische Partij en het handelssyndicaat, evenals groepen migrerende huishoudsters, door de straten van het centrum van Beiroet.

Het land kampt met een verlammende economische crisis en een stijgende inflatie, waarbij ongeveer driekwart van de bevolking nu in armoede leeft.

In Frankrijk hielden vakbonden vandaag, maandag, massale demonstraties om te protesteren tegen de recente stap van president Emmanuel Macron om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. Organisatoren zien de pensioenhervorming als een bedreiging voor de hard bevochten arbeidersrechten en het Franse sociale vangnet.

De pensioenwet ontketende de grootste protesten in Frankrijk in jaren, en de bijeenkomsten van 1 mei zullen naar verwachting tot de grootste tot nu toe behoren.

In Pakistan hebben de autoriteiten demonstraties in sommige steden verboden vanwege veiligheidsoverwegingen. In Peshawar, in het noordwesten van het land, hielden arbeidsorganisaties en vakbonden binnenevenementen om betere arbeidersrechten te eisen.

Soortgelijke bijeenkomsten werden ook gehoudenin verschillende steden in India.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May