President: 80.000 voedselpakketten voor sociaal zwakkeren
01 May 2023, 10:46
foto
President Chan Santokhi gaat in de 1 mei toespraak in op de situatie van de werkende klasse. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi staat bij de Dag van de Arbeid stil bij het streven van de regering voor een rechtvaardige samenleving en menselijke waardigheid voor iedereen, in het bijzonder voor werknemers met hun gezinnen. Hij deelt mee dat de regering overweegt om de belastingvrije grens van SRD 7.500 verder op te trekken. 80.000 voedselpakketten zullen worden verdeeld onder de laagste inkomensklasse. Vanaf morgen gaat ook het moederschaps- en vaderschapsverlof in. 

"De economische problemen waarmee wij als land worden geconfronteerd en daarenboven de invloed en impact van de wereldwijde economische crisis, die niet aan ons voorbij gaat, hebben helaas gevolgen voor iedere burger in ons geliefd land.

De negatieve effecten uiten zich onder andere in werkloosheid en baanonzekerheid maar tegelijkertijd ook in een tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren. Verder hebben burgers te maken met een afnemende koopkracht door enerzijds de negatieve koersontwikkeling en anderzijds noodzakelijke overheidsbezuinigingen.

De regering is zich ervan bewust dat deze ongewenste negatieve effecten een voedingsbodem vormen voor een toename van de armoede in het land waardoor begrijpelijk de onzekerheid groeit bij vooral de beroepsbevolking. Deze uitdagingen en bedreigingen zijn een extra prikkel geweest voor de regering om te werken aan verbetering van de welvaart van werkenden met hun gezinnen. Het proces van herstel, en op weg naar groei, en duurzame ontwikkeling, loopt gestaag. De fundamenten zijn reeds gelegd en deze regering zal doorgaan op deze weg.

Uit de verschillende hearings die ik onlangs heb gehouden met alle lagen van de bevolking om te komen tot ons nationale dialoog is gebleken hoe nijpend de situatie is voor onder andere loontrekkers met hun gezinnen. Met name de kosten van levensonderhoud en de achteruitgang in koopkracht staan hoog op de lijst van de zorgpunten. Wij zullen middels dialoog,
in de verschillende overlegstructuren zoals de Sociaal Economische Raad, het Tripartiet Overleg, alsook in de verschillende ministeriële clusters meer aandacht aan deze zorgpunten besteden.  

Sociale dialoog met zowel de vakbeweging als werkgeversorganisaties bij het streven naar een rechtvaardige samenleving is en blijft een speerpunt van het beleid van deze regering. In overleg met de sociale partners zullen armoedebestrijding en leefbaarheidsverbetering in de komende maanden de hoogste prioriteit blijven genieten van de regering. In dit kader is er reeds een pakket van verlichtende maatregelen genomen.

Om specifieke maatregelen te nemen en programma's te ontwikkelen gericht op duurzame bestrijding van armoede, heeft de regering per maart dit jaar de armoedegrens geactualiseerd op het niveau van SRD 5.428 voor een volwassene. Mede uitgaande van dit gegeven is het algemeen minimumloon per maart dit jaar met een percentage van 50% tot 75% opgetrokken, wat neerkomt op SRD 30 per uur. Per 1 juli 2023 zal er een algemeen minimumloon van SRD 35 gelden, per uur. De regering is zich van bewust dat de hoogte van het minimumloon niet voldoende is om uit te komen maar dit is de hoogte die onze economie nu kan dragen.

Om de koopkracht van loontrekkers te versterken is de omzetbelasting dit jaar afgeschaft en loontrekkers met een belastbaar inkomen onder de SRD 7.500 per maand zijn vrijgesteld van de loonbelasting.

Landgenoten,
De regering neemt het verzoek van de vakbeweging in overweging om de belastingvrije grens verder op te trekken. De regering heeft ook gekeken waar er ingespeeld kan worden om de noden van de laagste inkomens te verlichten. Als overbruggingsmaatregel is het voorzien van voedselpakketten en basisgoederen onlangs goedgekeurd. Besloten is dat er landelijk 80.000 voedselpakketten verstrekt zullen worden aan onder andere de groep van loontrekkers met de laagste inkomens. Ik wens te benadrukken dat het geven van voedselpakketten slechts een overbruggingsmaatregel is. Het moet gezien worden in het kader van een urgente korte termijn aanpak. Het is de bedoeling dat wij gaan richting een duurzame en structurele aanpak.

Ook SRD 1800 wordt verstrekt aan onder andere gezinnen van loontrekkers die gezamenlijk minder SRD 6.000 per maand verdienen middels het Social Beneficiary System.

De regering zal binnen de door de IMF gestelde grenzen blijven zorgen voor de nodige financiële verlichting. Ik wens te benadrukken dat die verlichting zich specifiek zal richten op personen met de laagste inkomens. Wij komen er niet onderuit om de subsidies op nutsvoorzieningen af te bouwen maar tegelijkertijd verzeker ik u dat wij de laagste inkomens verlichting zullen bieden met subjectsubsidie.

Afgezien van de specifieke maatregelen ter bestrijding van armoede mag ik u geruststellen dat de regering met veel meer ijver zal voortgaan met het beteugelen van de wisselkoersen en de inflatie. Tegelijkertijd zullen wij prijscontroles opvoeren waardoor u meer kan kopen.

Landgenoten,
Ten aanzien van het bevorderen van menswaardige omstandigheden op het werk mag ik u mededelen dat de regering, in de maand februari dit jaar is aangevangen met de implementatie van het derde Decent Work Country Program. Samen met technische assistentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), nadat de twee eerdere programma's succesvol zijn uitgevoerd. Dit Derde Decent Work Country Program is in recordtempo ontwikkeld en heeft gemaakt dat Suriname thans het enige land is in de regio met een derde programma.

Een belangrijk onderdeel van dit programma is bevordering van ondernemerschap alsook de productiviteit op de arbeidsmarkt. Dit zal leiden tot sterkere bedrijven in Suriname en meer werkgelegenheid maar zal ook zorgen voor betere beloning en voorzieningen voor werknemers en hun gezinnen. Hierbij wordt gestreefd naar het creëren van decent jobs, het stimuleren van investeringen en het bevorderen van innovatie.  Dit zal bijdragen aan economische groei en welvaart.

Ook richt het derde Decent Work Country Program zich op het beschermen van werknemersrechten. Hierbij wordt aandacht besteed aan zaken als het voorkomen van gedwongen arbeid en kinderarbeid, alsook arbeidsvoorwaarden, veiligheid, gezondheid en welzijn. De regering hecht grote waarde aan de Social Protection Expenditure Review, welke door de Internationale Arbeidsorganisatie wordt uitgevoerd.

In het kader hiervan mag ik u de blijde mededeling doen dat vanaf morgen, 1 mei 2023, alle werkende vrouwen en mannen in aanmerking komen voor respectievelijk doorbetaald moederschaps- en vaderschapsverlof. Ik breng u in herinnering dat de roep naar doorbetaald zwangerschapsverlof dateert van de jaren tachtig. Ik feliciteer u met het feit dat het eindelijk zover is dat wij in Suriname doorbetaald ouderschapsverlof hebben kunnen invoeren.

Het werkgelegenheidsbeleid zal zich in de komende periode richten op de verbetering van productiviteit labor skills ontwikkeling en onze concurrentiepositie op internationale markten. Met het oog op de economische omstandigheden
waarmee wij worstelen heeft ons land geen ander keuze dan een participatiesamenleving te stimuleren waarbij van burgers wordt verwacht zelfredzaam te zijn. In dit verband heeft de regering middelen vrijgemaakt ter versterking van gemeenschapsprojecten waarbij kansarmen en risicojongeren de gelegenheid krijgen om een vak te leren om zelfvoorzienend te zijn. Daarbij krijgen de trainees ook een starterkit om daarmee meteen aan de slag te gaan.

Intussen hebben honderden personen een vak geleerd via de SAO en overige trainingscentra van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken waarmee ze hun brood verdienen.

Dames en heren, samen met de sociale partners zal de regering de basis leggen voor een samenleving die sociaal rechtvaardig is. Een samenleving die wordt gekenmerkt door dialoog samenwerking en participatie inclusiviteit en gelijkheid.

Als wij het samen doen zullen wij in staat zijn sociaaleconomische issues en vraagstukken in een betrekkelijk korte tijd aan te pakken, wat de samenleving waaronder werknemers en werkgevers ten goede zal komen.  Ik wens u een bezinningsvolle Wrokoman Dey toe. Moge God u allen zegenen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May