President staat op Koningsdag stil bij slavernijverleden
30 Apr 2023, 20:50
foto
President Chan Santokhi heeft de receptie bijgewoond ter ere van Koningsdag op de residentie van de Nederlandse ambassadeur. (Foto: Kabinet van de President)


President Chan Santokhi vindt dat het proces tot de excuses van Nederland voor het slavernijverleden zorgvuldig moet worden beheerd en breed geraadpleegd. De inspanningen voor het mens- tot menscontact tussen beide landen moeten worden verdubbeld en alle obstakels die een vlot verloop in de weg staan, moeten worden weggewerkt.

Het staatshoofd merkte bij de viering van de Koningsdag donderdag op dat de hernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland doorslaggevend is geweest voor de huidige vorm van een samenwerking gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijds respect in het belang van de samenlevingen van beide landen. Op de residentie van ambassadeur Henk van der Zwan van het Koninkrijk der Nederlanden, gaf het de president aan dat het bezoek van premier Mark Rutte in september 2022 en de bilaterale ontmoetingen inherent zijn aan het samenwerkingsverband.

De samenwerking tussen de beide landen strekken zich volgens hem uit tot diverse gebieden. De contouren en resultaten van deze interactie zijn duidelijk zichtbaar en het streven is deze verder gestalte te geven. Het staatshoofd noemde onder meer het Makandra-programma, dat garant staat voor implementatie van technische assistentie aan Suriname in diverse sectoren. “Dit initiatief levert een duurzame bijdrage aan de rechtstaat, goed bestuur en de sociaaleconomische infrastructuur van ons land”, zei het staatshoofd. Hij spreekt de verwachting uit dat de resterende middelen binnen niet al te lange termijn maximaal zullen zijn benut, meldt de Communicatiedienst Suriname. 

“Binnen het dynamische karakter van de historische, culturele, bilaterale en multilaterale betrekkingen tussen de landen, heeft de regering zich ertoe verbonden om het wederzijds voordelig partnerschap tussen de respectieve regeringen, verder volledig te ondersteunen en te bevorderen, ook die tussen de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld", stelde Santokhi. Hij sprak zijn dank uit aan ambassadeur Van der Zwan voor diens waardevolle bijdrage in de relatie. “Het heeft geresulteerd in het bestendigen van de hechte samenwerking tussen beide landen en hun samenlevingen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May