Cuba annuleert 1 mei-parade om brandstoftekorten
30 Apr 2023, 18:47
foto
Op 1 mei is het Plein van de Revolutie in Havana meestal vol met arbeiders die van over het hele eiland worden aangevoerd. (Getty Images)


De regering van Cuba heeft de traditionele 1 mei-optocht van maandag afgelast vanwege een acuut brandstoftekort. Elk jaar komen honderdduizenden mensen van over het hele eiland met bussen naar Havana's Revolution Square op Internationale Dag van de Arbeid.

Het is voor het eerst sinds de revolutie van 1959 dat de vieringen om economische redenen worden afgelast.

De afgelopen weken hebben zich lange rijen gevormd bij tankstations, waar chauffeurs vaak dagenlang staan te wachten.

Eerder deze maand zei president Miguel Diaz-Canel dat Cuba slechts tweederde van de brandstof ontving die het nodig heeft, eraan toevoegend dat leveranciers de contractuele verplichtingen niet nakwamen.

Terwijl Cuba toegang heeft tot laagwaardige ruwe olie, mist het door de VS gesanctioneerde eiland de faciliteiten om het te verwerken.

De leveringen van ruwe olie van hogere kwaliteit uit Venezuela, de grootste brandstofleverancier van Cuba, zijn de afgelopen jaren met 50% gedaald.

Analisten zeggen dat Venezuela zelf ernstige problemen ondervindt en het steeds moeilijker vindt om zijn socialistische bondgenoot te subsidiëren.

De tekorten hebben de dagelijkse druk op de Cubanen vergroot. Volgens de Spaanse krant El Pais is een typisch maandsalaris US$ 150-200, terwijl een liter bakolie US$ 30 kost.

De regering houdt vol dat haar door de staat aangestuurde socialistische model het beste is voor het land en wijt de problemen aan langdurige Amerikaanse sancties.

De Cubaanse autoriteiten hebben van oudsher enorme middelen gemobiliseerd om het succes van de 1 mei-parade te verzekeren, waarbij arbeiders massaal naar Havana werden vervoerd.

Voor dit jaar was het evenement alleen in 2020 en 2021 afgelast vanwege de Covid-pandemie.

Lokale evenementen zullen naar verwachting in plaats daarvan doorgaan, met mensen die te voet marcheren.

Ulises Guilarte de Nacimiento, het hoofd van de belangrijkste vakbond van Workers' Cuba, zei dinsdag dat dergelijke acties "de obstakels voor de ontwikkelingsprogramma's als gevolg van de ijzersterke economische blokkade" zouden benadrukken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May