Winst Finabank gestegen met 87% afgelopen jaar
30 Apr 2023, 14:40
foto
Almar Giesberts, Chief Commercial Officer en Eblein Frangie, Chief Excecutive Officer Finabank.


De nettowinst van de Finabank is in 2022 gestegen met 87%, van SRD 85,3 miljoen in 2021 naar SRD 159,6 miljoen. Het balanstotaal steeg met 18% van SRD 10,6 miljard in 2021 naar SRD 12,5 miljard in 2022. De totale opbrengsten van de bank zijn gestegen met 29% van SRD 736,5 miljoen in 2021 naar SRD 948,3 miljoen in 2022. Finabank heeft vrijdag haar resultaten over het jaar 2022 gepresenteerd, tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

De bank heeft ook dit jaar solide resultaten kunnen realiseren. Het vertrouwen van de klanten en de markt is verder toegenomen en heeft zich geuit in de verdere groei van het marktaandeel, van 13% naar 17%. De groei is het resultaat van onze persoonlijke en opmaat gemaakte dienstverlening en een aantrekkelijk productportfolio.

De kosten van de bank zijn gestegen met 28% naar SRD 409 miljoen in 2022, voornamelijk gedreven door de personele kosten en de negatieve effecten van de koersstijgingen. In deze uitdagende economische situatie, is het boeken van
positieve financiële resultaten niet vanzelfsprekend en van belang voor de bijdrage aan een stabiel financieel economisch systeem, meent de bankinstelling.

Finabank heeft per eind december 2022 een sterke solvabiliteitsratio van 17%, welke in april 2023 is verhoogd naar 22% door de succesvolle uitgifte van een obligatie. Ook heeft de bank een solide liquiditeitspositie in zowel Surinaamse dollars als vreemde valuta. Met een non-performing ratio van 1%, is Finabank ver onder de limiet van 5% van de Centrale Bank van Suriname. Door het ondersteunen van het succes van onze klanten, het aanbieden van financiële oplossingen op maat
en onze focus op een sterke governance structuur en risicomanagement, zijn wij instaat geweest deze positieve resultaten te realiseren, stelt de bank.

Het jaarverslag is gecertificeerd door de externe accountant volgens de IFRS-standaarden die wereldwijd toegepast wordt. De grote uitdaging hierbij was dat Suriname geclassificeerd is als 'hyperinflatie' land, vanwege de sterke prijsstijgingen die opgeteld over de afgelopen 3 jaar boven de 100% is. Hierdoor was het noodzakelijk ook IAS29 hyperinflatie accounting toe te passen bij de opmaak van de jaarrekening zodat de negatieve effecten van de prijsstijgingen ook meegenomen zijn in de cijfers voor het scheppen van een reëel beeld.

Het jaar 2022 was kenmerkend voor Finabank. Het streven om een marktaandeel van 17% te behalen in 2024 is al in 2022 gerealiseerd, door het vertrouwen van alle stakeholders in de bank en de impact die het team heeft gemaakt. In 2022 heeft de bank ook haar ESG beleid vorm gegeven en hiermee de groene financiering voor het financieren van zonne-energie producten geïntroduceerd. Onze purpose ‘We empower people to own the future,’ is diepgeworteld in alles wat wij doen en wij ondersteunen het succes van onze klanten. Mede dankzij hun feedback en suggesties, werken wij continu aan het verbeteren van onze dienstverlening en de klantervaring.

De publicatie van het jaarverslag van Finabank over het boekjaar 2022 kunt u hier bekijken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May