Protesterende leerkrachten boeken succes bij president
26 Apr 2023, 14:02
foto
President Chan Santokhi op de stoep van zijn kabinet. Zwaar beveiligd hoort hij een afvaardiging van de leerkrachten aan. (Beeld: René Gompers)


Leerkrachten zijn er woedend over dat zij deze maand minder geld op hun rekening hebben gekregen. Diverse toelagen die met terugwerkende kracht (twk) betaald werden, zijn intussen ingelopen. Hierdoor ontvangen de onderwijsgevenden vanaf deze maand minder. Zij kwamen met de twk niet eens uit, maar de situatie is nu verergerd. Ondanks de enorme wateroverlast hebben leerkrachten, die zich hebben gebundeld in 'Wi sa stré' vandaag geprotesteerd. Zij hebben succes geboekt, want president Chan Santokhi is na wat gehaal en getrek op de stoep van zijn kabinet verschenen en een delegatie van de protesterenden toegesproken. Morgen komen de leerkrachten weer bij de president met oplossingsvoorstellen.

De president heeft de mensen aangehoord. Hij zal vandaag in de regeringsraad deze kwestie bespreken. Santokhi zei begrip te hebben voor de situatie. Hij deelde mee dat de verhogingen van elektriciteit, water en gas nog zijn aangehouden omdat mensen het moeilijk hebben. Ook is besproken om meer mensen koopkrachtversterking te geven van SRD 1.800. De grens van inkomsten wordt van SRD 6.000 opgetrokken naar SRD 8.000. De president is ingenomen mee dat de groep ook met oplossingsmodellen is gekomen.

Een van de trekkers van de 'Wi sa stré leerkrachtengroep', Meredith Hoogdorp.

De leerkrachten hebben besloten zich te bundelen buiten de bestaande vakbonden om. Zij vinden dat de vakbondsleiders hun belangen niet behartigen. Velen zijn politiek gelieerd, daarom komen de onderwijsgevenden zelf op voor hun belangen. De leerkrachten willen praten over de toelagen en hoe zij hun financiële positie kunnen verbeteren. Het is nauwelijks voorgekomen dat de president een delegatie heeft ontvangen. Nu is hij zelfs naar buiten gekomen om de delegatie aan te horen en toe te spreken. De menigte had gewild dat de president de hele groep zou toespreken. Maar dat is afgeraden door de veiligheid. Directeur van het kabinet, Adjay Moensi, is enkele keren heen en weer gelopen om boodschappen over te brengen.


De president heeft de leerkrachten toegezegd dat hij ze morgen weer ontvangt. Er mag een groep van 25 naar binnen. Dan zullen de punten die naar voren zijn gebracht verder worden uitgewerkt in oplossingen. De groep heeft besloten morgen niet voor de klas te gaan staan, maar ook mee te komen om de afvaardiging bij te staan. Ook leerkrachten die naar het binnenland moeten, zijn opgeroepen om niet af te reizen. De groep heeft in twee dagen tijd al meer dan 4.000 deelnemers in app-groepen. Aan de president is gevraagd om binnen een week besluiten te nemen voor lotsverbetering van de leerkrachten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May