Behandeling Wet Industriële Hennepteelt gaat moeizaam
26 Apr 2023, 07:33
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV dinsdag in De Nationale Assemblee.


De behandeling van de Wet Industriële Hennepteelt gaat moeizaam. Vragen van Assembleeleden die in oktober vorig jaar waren gesteld, zijn dinsdag beantwoordt door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hij is per artikel ingegaan op de vragen en voorstellen van het parlement. Bij de voorgaande vergadering is de verhoging van het TetraHydroCannabidol (THC) gehalte van de hennep van 0.3% naar maximaal 1% een heet hangijzer geweest. De minister is niet ingegaan op vragen hierover. De behandeling van de wet is na de beantwoording tot nader order verdaagd.

De regering heeft besloten om voor deze wet alleen de ministeries van Volksgezondheid, Justitie en Politie en Economische Zaken, Technologische Innovatie & Ondernemerschap te belasten met de uitvoering. Er zijn ook tal van correcties aangebracht in de wet door toevoegingen en het weglaten van woorden of zinsneden. Verder is meegedeeld dat geen enkele medewerker van het Nationaal Instituut voor Industriële Hennepteelt in Suriname veroordeeld is wegens een misdrijf.

Sewdien deelde mee dat bij het aanwijzen van gebieden voor de hennepteelt er rekening gehouden zal worden dat de voedselzekerheid niet in gevaar komt als landbouwgebieden aangewezen worden voor hennepteelt. De beschikkingen die voor hennepteelt waren uitgegeven door de voormalige minister, worden nietig verklaard, omdat ze volgens hem geen rechtskracht hebben. Daarnaast zullen vergunningen voor hennepteelt voor vijf jaar verleend worden, waarna verlenging aangevraagd kan worden.

Rabin Parmessar, fractieleider NDP, is het niet eens hiermee, omdat ondernemers grote bedragen zullen investeren en voor een langere tijd zekerheid willen. Hij wees erop dat er nu op verschillende departementen vergunningen liggen. “Er is aan de vereisten voldaan, maar zaken worden toch niet afgehandeld”, sprak Parmessar. Hij stelde voor om de vergunning voor onbepaalde tijd te verlenen waarbij de regering periodiek alle toetsingsvormen in acht neemt.

Asis Gajadien, fractieleider VHP, merkte op dat hij begrijpt dat de eerder verstrekte vergunningen geen rechtskracht hadden, maar dat de mogelijkheid er nog moet zijn voor deze ondernemers om opnieuw een aanvraag te doen. “We moeten juist rechtszekerheid creëren”, stelde hij. Ook vroeg hij naar de mogelijkheden om medicinale hennepteelt in de wet te regelen. De bewindsman deelde ook mee dat er nog niet met potentiële investeerders gesproken kan worden, omdat de wet nog drastisch veranderd kan worden.

Sewdien deelde mee dat niet alle faciliteiten in place zijn om de wet na aanname uit te voeren. Volgens de bewindsman zullen de ondernemers zelf moeten betalen voor lab onderzoeken om de kwaliteit te garanderen van hennepzaden. Op de vraag of er voldoende laboratoriumtesten zijn voor hennep indien op grote schaal geproduceerd zal worden, zei de minister dat voor controle maar 1 laboratorium nodig is, maar dat iedere hennepteler een eigen lab zou moeten opzetten voor extractie.

Tijdens de besprekingen is aangehaald dat de telers zelf met grond zouden inkomen en dat de regering de traditionele vruchtbare gronden zou besparen voor voedselproductie. De Viskeuringsinstituut (VKI) beschikt volgens de bewindsman over apparaten om de THC-gehalte te testen. Echter moeten de standaarden nog gesynchroniseerd worden met de standaarden van het VKI.

Radjendrekoemar Debie (VHP) merkte op dat volgens de wet het Nationaal Instituut voor Industriële Hennepteelt Suriname de analyse moet doen van het THC-gehalte en dat als de minister aangeeft dat VKI het zal doen, het moet worden opgenomen in de wet. Ebu Jones (NDP) merkte op dat veel vragen niet beantwoord zijn geworden. Hij wees erop dat het Openbaar Ministerie advies moet geven en niet moet bepalen wat het THC-gehalte moet worden. Hij vroeg ook om duidelijkheid over welke gebieden gebruikt zullen worden, maar dat de regering niet moet bepalen welke gebieden. Sewdien zei dat het een pittige wet is en mensen heel snel overtredingen kunnen begaan. Er is nog geen duidelijkheid over hoe er inkomsten gegenereerd zullen worden voor het instituut, maar dat de regering staat open voor voorstellen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May