12 vrouwen uit Commewijne getraind in vervaardigen kleding
25 Apr 2023, 12:46
foto
Vrouwen in zelfgemaakte kleding hebben hun certificaat van de training Advance Textiele Werkvormen in ontvangst genomen. Zij wonen in Commewijne. (Foto: AWJ)


12 vrouwen in Commewijne hebben hun certificaat van de training Advance Textiele Werkvormen van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) ontvangen. Zij hebben hun kunnen gedemonstreerd bij de uitreiking door in zelf gemaakte kleding te verschijnen. Met de opgedane kennis en vaardigheden kunnen de geslaagden aan de slag als getrainde krachten die in staat zijn kwalitatief hoogstaande kledingstukken te vervaardigen.

Deze training is net als de basistraining, bekostigd uit middelen van het project Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning. De vrouwen hebben op de advance training die 2 maanden heeft geduurd, leren vervaardigen: een blouse met coupenaden en sjaalkraag, een pantalon en een hoeslaken met slopen. De dames hadden eerder bij de afronding van de basistraining elk gratis een naaimachine ontvangen die nu goed te pas komt als werktuig voor het vervaardigen van kledingstukken die ze maken als micro-ondernemer. De advance training vond plaats op hun verzoek.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) wees de geslaagden erop dat de economische crisis in het land van iedereen vergt om actief bij te dragen aan zijn of haar eigen leven en zelfvoorzienend te zijn. Tegen deze achtergrond riep hij de geslaagden op om de opgedane kennis volledig te benutten, waardoor zij hun brood mee kunnen verdienen. Hij verwacht dat de geslaagden geen kleding en beddengoed meer hoeven te kopen voor zichzelf en hun gezin. Hij kent deze groep dames sinds de basistraining en sedertdien is het hem opgevallen dat deze vrouwen over wilskracht bezitten. Hij adviseerde hen om niet te schromen deze eigenschappen eveneens in te zetten voor een onderlinge samenwerking in coöperatief verband ter efficiëntie en effectiviteit van hun gezamenlijke economische activiteiten, meldt de communicatie unit van AWJ.
 
Joyce Lapar, directeur van de SAO, is tevreden met de inzet en de prestatie van de dames die tot modinettes zijn getraind. Zij verwacht dat zij zich verder zullen verdiepen in het vak om beter uit de voeten te kunnen. Izaak Hill, die namens de Raad van Bestuur van de SAO sprak, heeft de geslaagden erop gewezen dat het behaalde certificaat het bewijs is dat zij een bepaalde marktwaarde bezitten die zij moeten benutten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May