Staking bij Rosebel Gold Mines/Zijin opgeheven
25 Apr 2023, 00:00
foto
De rust bij Rosebel Gold Mines/Zijin is teruggekeerd. De bond heeft het werk hervat.


De actie van de bond bij Rosebel Gold Mines/Zijin is maandagavond beëindigd. Woordvoerder van de bond, Romario Holband, zegt aan Starnieuws dat het ontslag van de vier werknemers per direct is ingetrokken. General Manager Victor Wu heeft op schrift afspraken gemaakt met het bestuur van de bond. Hij heeft een week de tijd gevraagd om orde op zaken te stellen. Nadat zwart op wit zaken overeengekomen zijn, werden de leden ingelicht. Op de vergadering is besloten het werk te hervatten.

Uit het onderhoud met Wu blijkt volgens Holband dat het managementteam in de overgangsfase naar Zijin, bepaalde bevoegdheden heeft gekregen. De general manager bleek niet op de hoogte te zijn van diverse zaken die scheef zijn gegaan. Nu is hij door de bond ingelicht. Een van de belangrijkste eisen is de situatie rond het ziekteverlofbeleid. Getracht wordt attesten van huisartsen en specialisten naast zich neer te leggen. Daarnaast deelt het bedrijf medische informatie van de werknemers met een consultant die geen arts is en dus geen medische eed heeft afgelegd. Dit moet worden stopgezet.

Het bestuur verwacht dat de general manager schoon schip zal maken. Hij heeft aangegeven volgens Holband de rechten van werknemers te respecteren. Hij zal ook zelf de onderhandelingen samen met de human resource manager over de collectieve arbeidsovereenkomst, voeren. Al negen maanden wordt er onderhandeld tussen de bond en het managementteam, zonder het gewenste resultaat. "In elk geval staan de afspraken zwart op wit vast en de general manager heeft zelf om een week gevraagd", zegt Holband. Hij verwacht dat de zaken die scheef zijn, rechtgezet zullen worden.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May