Bond bij Iamgold in actie; wil general-manager spreken
24 Apr 2023, 00:00
foto
De bond bij Rosebel Gold Mines is in actie. De werknemers zijn ontevreden over diverse zaken.


Werknemers bij de Rosebel Gold Mines hebben sinds vrijdag het werk neergelegd. Op enkele diensten na, ligt het complex plat. Er zijn verschillende redenen voor het staken, maar de druppel die de emmer deed overlopen was het ontslag van vier medewerkers buiten de regels om deelt Romario Holband, woordvoerder  van de werknemersorganisatie, in gesprek met Starnieuws mee. Of vandaag de staking wordt voortgezet, hangt van de reactie van het management af.

Holband geeft aan dat over tal van punten de werknemers zeer ontevreden zijn. Sinds de overname door het Chinese bedrijf Zijin, lopen bepaalde zaken niet naar tevredenheid van de arbeiders. Een heikel punt is het ziekteverlofbeleid, haalt de woordvoerder aan. Het komt erop neer dat het bedrijf attesten van huisartsen en specialisten probeert te 'overrulen'. Daarnaast deelt het bedrijf medische informatie van de werknemers met een consultant die geen arts is en dus geen medische eed heeft afgelegd. "Een zeer kwalijke zaak," benadrukt Holband.

Een ander punt is dat de gedragscode door de nieuwe leiding aan een kant zou zijn gezet. Aan de hand van die 'code of conduct' werd onder andere de strafmaat bepaald voor een werknemer die in de fout is gegaan. "Het was al eenzijdig opgesteld maar zelfs dat hanteren ze niet meer," deelt Holband mee. "In bepaalde gevallen wordt er direct gegrepen naar ontslag terwijl er een document is, een basis. Het ontslag van vier arbeiders laatst, de ontslagaanvraag, is de druppel geweest. Men heeft dat document openlijk terzijde gelegd."

De bond zit ook midden in een cao-onderhandeling, zegt Holband. Er wordt al negen maanden over een nieuwe arbeidsovereenkomst onderhandeld. De vorige is in augustus 2022 vervallen. Al voor de overname door Zijin was dit een punt van zorg. De werknemers moesten geen last ondervinden van de overname. Er is door het bedrijf een voorstel gedaan om de tussenperiode te overbruggen, maar de werknemers hebben het resoluut afgewezen.

Hoelang de actie nog gaat duren is onduidelijk. "De general-manager heeft een team afgevaardigd om met ons te komen praten," zegt Holband. "Maar het team heeft geen mandaat om bepaalde problemen op te lossen. De werknemers hebben besloten te wachten tot de general-manager zover is om te praten met het bestuur, zodat er direct besluiten genomen kunnen worden. We zijn ook al moe om van het kastje naar de muur gestuurd te worden." Op de medische afdeling, veiligheid, en de keuken na, liggen de activiteiten stil bij Rosebel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May