Braziliaanse bijdrage aan schoon drinkwater in binnenland
25 Apr 2023, 08:42
foto
Symbolische overdracht van de Braziliaanse schenking. Minister Albert Ramdin van Bibis en de Braziliaanse ambassadeur Jose Raphael Lopes Mendes de Azeredo drukken elkaar de hand in aanwezigheid van Gonda Asadang, directeur Water van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.


Brazilië heeft 50 waterzuiveringsapparaten ter waarde van ruim 130.000 US-dollar geschonken ten behoeve van het binnenland. De Braziliaanse ambassadeur Jose Raphael Lopes Mendes de Azeredo zegt dat de donatie een afsluiting is van een programma voor de vorig jaar in het binnenland onder water gelopen gebieden. De ondertekening van het overdrachtsprotocol gebeurde maandag op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis).

De Braziliaanse overheid heeft gemeend de dorpen te helpen voorzien in hun eigen schoon drinkwater. Middels de mobiele waterzuiveringsapparaten wordt de lokale bevolking thans daartoe in staat gesteld. Een apparaat kan dagelijks 288 liter water verwerken. “De apparaten zijn volledig zelfvoorzienend en worden ook geleverd met zonnepanelen,” aldus Lopes Mendes de Azeredo.
.  
Minister Albert Ramdin van Bibis en Gonda Asadang, directeur Water van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), tekenden maandag op Bibis het protocol van overdracht. De symbolische overhandiging van de apparaten was eveneens op Bibis. De geste komt volgens Ramdin als geroepen, vooral vanwege de huidige en enorme neerslag in het land.

Volgens directeur Clifton Lienga van de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal ongeveer 5000 liter water per dag gezuiverd én in de dagelijkse behoefte van ongeveer 20 mensen voorzien kunnen worden. De apparaten zijn meer bedoeld voor gebieden in het binnenland die moeilijk toegang hebben tot schoon drinkwater. “Nadat de apparaten zijn uitgetest, zullen ze in de verschillende gebieden worden ingezet,” zegt Lienga.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May