Column: Borrelpraat no. 763
23 Apr, 22:46
foto


“Heren, zijn we al gekomen uit de Babylonische spraakverwarring rond ons aan te passen kiesstelsel?”
“Nee, die wordt alleen maar groter, ook sinds twee juridische grootmeesters hierover de degens hebben gekruist.”
“Een andere grootmeester reageert door te zeggen: het ene voorstel moet wat erbij, het andere wat eraf.”
“Een schrijver zei onlangs: niemand heeft totaal gelijk en niemand heeft totaal ongelijk. Iedereen heeft altijd een beetje meer of minder gelijk en een beetje minder of meer ongelijk."
“Maar velen van ons bevinden zich nog in het stadium van ‘ik heb alleen gelijk en de ander heeft ongelijk’. En de ander zegt hetzelfde terug.”
“Dan gaan we zo blijven, net als die fourwheeldrive die met al z’n wielen in de papperige brei op een door zwaar beladen trucks kapotgereden wegverbinding naar West Suriname vast zit. Ay spien den wiel, modder vliegt alle kanten op. Het enige resultaat: hij zakt dieper weg.”
“Zakken wij als land ook dieper weg?”
“Echt niet, we stijgen ten hemel; zie die wisselkoers en de benzineprijs.”
“Niet zo best, nee, verschrikkelijk. Niet voor niets schreeuwt de arbeidersklasse: ‘we willen verlichting.”
“Ik sta daar als gepensioneerde ook achter, maar ik vraag me wel in gemoede af: hoe zou ik als regering die verlichting brengen in deze tientallen jaren scheef gegroeide economie?”
“Alles weer subsidiëren, zodat brandstof weer goedkoper wordt.”
“Heel goed voorstel, maar waar haal ik als regering het geld vandaan om te subsidiëren?"
“Allereerst: geen enkele nieuwe dienstwagen wordt meer aangekocht. Kijk hoe men de bal heen en weer schuift over de aanschaf van drie splinternieuwe VW luxe dienstwagens van US$ 35.000 per stuk.”
“Ik stem op degene die dit in zijn of haar regeerprogramma opneemt.”
“Ik wil meer van dit soort maatregelen.”
"Zoals?"
“Geen enkele dienstreis wordt meer door de staat betaald. Wat hebben al die dienstreizen ons opgeleverd, behalve dan luxe reisjes voor de vlieg-tuftuf-club op onze kosten?"
“Maar we moeten ons gezicht op conferenties in het buitenland toch laten zien? Anders lopen we heel wat mis.”
“Ondanks al dat 'gezicht laten zien in het buitenland', zitten we nu met een koers van één op bijkans 40 voor de euro. Dus: gewoon geen enkele buitenlandse dienstreis meer. De ambassades in het buitenland zullen ons op die conferenties vertegenwoordigen.”
“En het merendeel van onze ambassades in het buitenland kan gesloten worden. Opzouten de boel. Kost alleen bommen dollars, met ‘geregelde’ amateurs en non valeurs die geen ene donder van diplomatiek verkeer afweten, een paar hele goeden niet te na gesproken. En dat al meer dan 40 jaar lang.”
“Ja, maar dit soort maatregelen zullen pas bij een volgende regering kunnen worden doorgevoerd. Ik wil maatregelen die nu-nu geld opleveren.”
“De export stimuleren, dat levert meer dollar-opbrengsten.”
“Dan moeten exporteurs die dollar-opbrengsten grotendeels afstaan aan de (r)overheid die ze dan aan importeurs geeft, zogenaamd om basisgoederen te importeren?”
“En die exporteur moet dan op de zwarte markt zijn dollars tegen een hoge koers kopen om zijn exportbedrijf van inputs te voorzien? Wat voor banane-bakkeljouw-vreet-mijn-dollars-methode is dit?”
“Dan heb je daar een soort De Viezencommissie, een oud koloniaal restant uit 1946, die nu zogenaamd in een transitiefase verkeert, maar waardoor politieke toppers hun family and friends  al sinds jaar en dag mooi kunnen regelen en hun tegenstanders mooi kunnen dwarsbomen.”
”Klopt! Dat onding, dat Viezen-ding, moet zo snel als mogelijk in de dichtgegroeide Van Sommelsdijckse kreek gegooid worden.”
“En onbebouwde bouwkavels moeten zo snel als mogelijk per vierkante meter per maand een flink bedrag betalen. Zijn ze van buitenlanders, dan in euro’s of dollars betalen. Anders worden ze openbaar geveild. Dan ga je opeens wat zien.”
"Daarom ben ik tegen die grondconversie, want buitenlanders mogen dan Surinaamse grond die ze nu in grondhuur hebben, in eigendom kopen. Dat kan toch niet?”
“Maar dan komen er wel euro’s binnen als ze het op hun naam zetten. Maar ja, dan kunnen ze ermee doen wat ze willen, bijvoorbeeld aan Russische oligarchen verkopen, of drugsdealers of aan mensensmokkelaars of terroristen.”
 "Maar dat gebeurt nu toch al, en ook in het buitenland, zie waarmee die Swiss Bank bezig was."
“Volgende maatregel: Stichtingen mogen geen onroerende bezittingen hebben, dus geen gronden, panden, bedrijven enzo. Of ze moeten een NV worden. Klaar.”
“Boi, voer zo een maatregel door, dan ga je zien wat voor hel er losbreekt. Al die politieke bonzen en andere gebonsde gaan je achterna zitten met alle huurmoordenaars ter wereld. Geen enkele gepantserde dienstwagen met vijf volgwagens gaat je helpen.”
“Volgende maatregel: RvC-leden mogen geen adviezen geven aan, of zitting nemen in de directie van het staatsbedrijf waar zij RvC van zijn.”
“Dus niemand in de RvC van bijvoorbeeld de SLM mag in de directie van de SLM gaan zitten.”
“Precies, want net daar begint dat geknoei en geknevel. Politieke bonzen zetten hun mensen in de RvC's, al moeten daarvoor de Statuten aangepast worden, en dan drukken ze bijvoorbeeld door dat er in dat bedrijf een nieuwe directeur, hun stromannetje of -vrouwtje, komt. Dan kan die in opdracht van de politieke bonzen dat bedrijf gaan plunderen."
“Precies. Zo kon toch een omhooggevallen kleermaker via de RvC directeur worden van ons Energiekbedrijf? A set’en bisnis toen mooi.”
“Volgende maatregel: alle onverdeelde boedels worden door de staat genaast, en dan openbaar geveild. De opbrengst wordt op naam van de nazaten op de Centrale Bank van Suriname geparkeerd, na aftrek van belasting en andere kosten. Komen die erfgenamen na drie jaren niet opdagen, vervalt het geld aan de staat. Klarie. Dan zijn we meteen af van dat geboedel-gedu.”
“Maar dat staat de wet toch niet toe?”
“In landsbelang kan tot naasting worden overgegaan, natuurlijk met vergoeding aan de eigenaar.”
“En waarom heeft men dat al die jaren niet gedaan?”
“Belangen, mijn jonge vriend, belangen van familie, vrienden, relaties en politieke sponsoren, die boven het landsbelang geplaatst worden. De staat Suriname mag stikken, mag creperen, mag ten gronde gaan, als die privé-belangen maar veilig gesteld worden.”
“Dus dit heeft ons al die jaren in de wurggreep gehouden, en niet zozeer dat oneerlijk kiesstelsel en die koers.”
“Die zijn gevolgen hiervan.”
“Proost, dat dit eens zal veranderen.”
“Ik proost ook daarop, maar heb m’n bedenkingen.”

Rappa
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April