Resultaat gesprek O.O. bepalend voor aankondiging actieparool FOLS
23 Apr 2023, 08:43
foto


De Federatie voor Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) dringt er bij het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O.) aan voor een onderhoud op zeer korte termijn, liefst op maandag 24 april. In een schrijven aan het O.O. is op 20 april uitgelegd dat de financieel-economische situatie van de leerkrachten nijpender is dan voorheen. Het resultaat van dit gesprek is bepalend voor aankondiging van het actieparool, zegt Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium aan Starnieuws.

“Wij moeten anno april 2023 een keuze maken tussen het kopen van brandstof voor de auto om naar school te rijden of de avondopleiding bezoeken voor verdere studie of het geld uitgeven om ‘eten op tafel te zetten’ voor het gezin! Als leerkrachten zijn we teruggevallen tot het niveau van zwakke huishoudens! Onze koopkracht is zodanig afgenomen, dat wij ons afvragen of wij nog tot de middenklasse behoren. De middengroep in een samenleving bestaat uit geschoolde mensen die je als land niet kwijt wil. Linksom of rechtsom gaat de regering ons tegemoet moeten komen zodat wij in Suriname blijven en kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van ons land. De gevolgen van de afbouw van subsidie voor o.a. gas en het gevolg daarvan voor de prijs van een gasbom zullen wij niet aankunnen evenals de prijzen en tarieven van goederen en diensten! Het is genoeg! Het is genoeg! Het is…genoeg!”

Dit zijn uitspraken met tranende ogen, van leerkrachten in het onderwijs. Het presidium van de FOLS dat uit de voorzitters bestaat van de aangesloten lidbonden weten zich geen raad meer met de gevoelens over de heersende situatie in het land en de financiële omstandigheden van hun leden/collega’s, zegt Nerkust. Vandaar ook de aanvraag voor een gesprek.

De FOLS geeft aan dat er geen tijd en ruimte meer is om enige creativiteit aan de dag te leggen om te trachten onder andere het huishouden draaiende te houden. Thans is het voor eenieder een kwestie van dag op dag heel diep nadenken hoe te overleven; overlevingsstress waarmee leerkrachten nu te kampen hebben!

De statistieken gehaald van de website van de Centrale Bank van Suriname, geven op 22 april 2023 (23:31:09 PM) een verkoopkoers aan van US$ 37,545 en EUR 41,132. Op deze verkoopkoersbedragen en volgens verkregen informatie soms veel hoger, worden goederen op de schappen in winkelzaken geprijsd.

De FOLS rekent erop dat de inhoud van haar brief serieus in beschouwing wordt genomen door het O.O. en dat de federatie geen argumenten meer heeft om het onderwijsveld te overtuigen om geduld te betrachten. Hun koopkracht moet worden versterkt!

Tot de FOLS-lidorganisaties behoren: De Katholieke Onderwijzers Bond, de Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, de Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, de Islamitische onderwijzers Bond en Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May