VS levert ex-president Toledo van Peru uit
22 Apr 2023, 16:44
foto
Alejandro Toledo woont in de Amerikaanse deelstaat Californië. (Getty Images)


De voormalige Peruaanse president Alejandro Toledo heeft zich overgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten om te worden uitgeleverd aan Lima. De 77-jarige Toledo wordt ervan beschuldigd dat hij tussen 2001 en 2006 20 miljoen dollar aan steekpenningen heeft aangenomen van een Braziliaans bouwbedrijf.

Hij vluchtte enkele jaren geleden uit Peru om in de VS te gaan wonen, maar werd op verzoek van Peru gearresteerd door de Amerikaanse autoriteiten.

Hij heeft ontkend om steekpenningen te vragen of te ontvangen.

De Peruaanse autoriteiten beweerden dat Toledo miljoenen dollars had ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht in ruil voor het gunnen van openbare werken. Ze dienden in mei 2018 in de VS een uitleveringsverzoek in. Aanklagers eisen een gevangenisstraf van 20 jaar.

Toledo werd in 2019 voor het eerst gearresteerd in Californië. Vervolgens kreeg hij in 2020 borgtocht en kreeg hij het bevel om onder huisarrest te leven met een elektronische enkelmonitor.

Deze week hebben de advocaten van de voormalige president tevergeefs een noodverblijf aangevraagd om zijn uitlevering te blokkeren. Ze voerden aan dat zijn leven in gevaar was als hij terugkeerde naar Peru.

Toledo zei dat de beschuldigingen tegen hem politiek gemotiveerd waren. Een rechter van een Amerikaanse districtsrechtbank in het noordelijke district van Californië vond echter eerder dat er voldoende bewijs was om "een waarschijnlijke reden vast te stellen om aan te nemen dat Toledo samenzwering en witwaspraktijken heeft gepleegd".

Op vrijdag werd de voormalige president gezien terwijl hij zichzelf aangaf bij de autoriteiten in Californië en een paar bezittingen bij zich had.

Zijn uitlevering zal naar verwachting slechts enkele dagen in beslag nemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May