Cuba: Wetgevers geven president nieuwe termijn van vijf jaar
21 Apr 2023, 20:51
foto
De Nationale Assemblee van Cuba stemde op 19 april om de huidige president Miguel Diaz-Canel een nieuwe termijn van vijf jaar te verlenen. (Foto: AP)


De Cubaanse Nationale Assemblee heeft een nieuwe termijn van vijf jaar goedgekeurd voor de zittende president Miguel Diaz-Canel, in een beweging die naar verwachting zal leiden tot weinig veranderingen, aangezien het land worstelt met een economische crisis en een uittocht van burgers.

"We moeten deze gigantische uitdaging aangaan zonder te vertragen", zei de 62-jarige Diaz-Canel in een toespraak na zijn overwinning op woensdag. Hij riep zijn kabinet op om de komende vijf jaar "obstakels onder ogen te zien en inefficiënties op te lossen".

Diaz-Canal won de herverkiezing met stemmen van 459 van de 462 aanwezige wetgevers. Hij nam het presidentschap voor het eerst op zich in 2018 en heeft voorgestelde structurele veranderingen in het politieke en economische systeem van Cuba grotendeels afgewezen.

"Hij heeft zichzelf uitgeroepen tot president van continuïteit terwijl waar het land om vraagt, en zelfs de agenda van de Communistische Partij zelf, een agenda van voortdurende verandering is", vertelde Arturo Lopez-Levy, een analist aan de Autonome Universiteit van Madrid aan het persbureau AFP.

De wetgevers die stemden om het mandaat van Diaz-Canal te verlengen, werden zelf pas vorige maand geconfronteerd met verkiezingen voor Cuba's 470 leden tellende Nationale Vergadering.

Critici wijzen erop dat de Cubaanse regering geen uitdagers van de oppositie toestaat. De helft van de kandidaten bij de parlementsverkiezingen in maart kwam uit lokaal gekozen gemeentelijke vergaderingen, terwijl de andere helft werd voorgedragen door groepen die andere segmenten van de samenleving vertegenwoordigen, zoals vakbonden.

Alle kandidaten worden echter geanalyseerd door verkiezingscommissies die banden hebben met de Communistische Partij, die volgens critici geen echte oppositie toestaat.

De afgelopen jaren hebben de gevolgen van de Covid-19-pandemie en de sterke inflatie, de Cubaanse economie verwoest. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde in 2020 met 11 procent en de prijzen stegen van januari tot oktober vorig jaar met 40 procent, volgens de Associated Press.

De Verenigde Staten heeft sinds de jaren zestig ook een handelsembargo op het eiland, wat volgens critici heeft bijgedragen aan de toch al sombere economische situatie. Ondertussen heeft de VS zijn decennialange sancties verdedigd op basis van Cuba's staat van dienst op het gebied van mensenrechten.

De economische crisis in Cuba heeft veel burgers echter verder gedreven dan ze kunnen verdragen, met duizenden wanhopige pogingen om de VS te bereiken.

In 2022 schatte de VS dat ongeveer 306.612 Cubanen – ongeveer 2 procent van de bevolking van het eiland – de zuidelijke grens met Mexico overstaken.

Sommige Cubanen proberen ook de VS over zee te bereiken in gammele boten, een gevaarlijke gok die hen vaak het leven kost. Tussen augustus 2022 en januari 2023 zeiden functionarissen dat minstens 65 Cubanen waren omgekomen toen ze probeerden de oversteek te maken.

Cubanen die de VS bereiken, worden echter vaak geconfronteerd met deportatie en detentie. In januari kondigde de regering van de Amerikaanse president Joe Biden aan dat het Cubaanse asielzoekers die de VS proberen binnen te komen, automatisch uit Mexico zou zetten – een besluit dat werd veroordeeld door groepen voor de rechten van immigranten en vluchtelingen.

In plaats daarvan onthulde de regering een nieuw "parole"-programma waarmee Cubanen en burgers uit drie andere landen voor maximaal twee jaar naar de VS kunnen komen, op voorwaarde dat ze aan bepaalde voorwaarden voldoen – waaronder het hebben van een sponsor die hen financieel kan ondersteunen.

"Als je Cuba, Nicaragua of Haïti probeert te verlaten … kom dan niet gewoon langs de grens. Blijf waar je bent en solliciteer van daaruit legaal", zei Biden in januari tegen verslaggevers van het Witte Huis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May