G7-ministers benadrukken eenheid te midden van spanningen
19 Apr 2023, 02:54
foto
De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 bijeen in de Japanse Karuizawa. (Foto: Reuters)


De Groep van Zeven (G7) industriële machten kwam dinsdag bijeen om kritiek te uiten op de dwang van China op Taiwan en de dreiging van Rusland om kernwapens in Wit-Rusland te stationeren. De G7 beloofde de sancties tegen Moskou te intensiveren om zijn oorlog tegen buurland Oekraïne.

"De kracht van de solidariteit tussen de G7-ministers van Buitenlandse Zaken is op een niveau dat nog niet eerder is gezien", zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Yoshimasa Hayashi, op een persconferentie nadat hij een bijeenkomst van de groep had georganiseerd in de Japanse badplaats Karuizawa.

De blijk van eenheid komt nadat de Franse president Emmanuel Macron deze maand zei dat de Europese Unie haar afhankelijkheid van de Verenigde Staten moet verminderen en waarschuwde om niet meegezogen te worden in een crisis in Taiwan.

Beijing, dat Taiwan als Chinees grondgebied beschouwt en niet heeft afgezien van het gebruik van geweld om het democratisch bestuurde eiland in te nemen, wees de opmerkingen van de G7 echter af als grove inmenging in haar interne aangelegenheden.

Het G7-communiqué benadrukt hoe de tweeledige kwestie van Russische militaire interventie en de vrees voor een soortgelijke actie van China tegen Taiwan centraal stonden tijdens de driedaagse bijeenkomst.

De groep, die bestaat uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada, beschreef de dreiging van Rusland om kernwapens in Wit-Rusland te plaatsen als "onaanvaardbaar". Het zei dat "elk gebruik van chemische, biologische of nucleaire wapens in Oekraïne "ernstige gevolgen zou hebben".

De Russische president Vladimir Putin zei vorige maand dat Rusland zogenaamde tactische kernwapens met een kortere afstand zou stationeren omdat de militaire alliantie van de NAVO zich uitbreidde naar de Russische grenzen.

Het was de eerste keer sinds het einde van de Koude Oorlog drie decennia geleden dat Rusland voorstelde om kernwapens in een ander land te stationeren, wat de inzet verhoogde in zijn toenemende impasse met het Westen over Oekraïne.

In een poging om het vermogen van Moskou om zijn oorlog te voeren te beperken, waarschuwden de G7-ministers in hun communiqué ook andere landen, waar de VS en andere westerse landen zich zorgen over zouden kunnen maken, inclusief China, om de Russische strijdkrachten niet te bevoorraden.

"We zullen onze coördinatie versterken om te voorkomen dat derde partijen wapens leveren aan Rusland en we zullen daar ook op reageren", zeiden ze.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei vorige maand dat China Rusland nog geen dodelijke hulp heeft geleverd, maar Amerikaanse functionarissen maken zich ook zorgen over producten voor tweeërlei gebruik, zoals elektronische componenten die kunnen worden gebruikt in raketten en andere wapens.

In een persconferentie na de G7-bijeenkomst bekritiseerde Blinken Rusland na een dagenlange pauze in de inspectie van schepen die graan vervoerden vanuit Oekraïne onder een door de VN bemiddeld initiatief.

Dinsdag meldden Russische media dat de inspecties waren hervat.

De ministers richtten zich rechtstreeks op China en waren het er ook over eens dat vrede en veiligheid in de Straat van Taiwan van cruciaal belang waren en ze zijn tegen militarisering van de Zuid-Chinese Zee. Ze riepen Beijing op om in actie te komen.

"We herinneren China aan de noodzaak om de doelstellingen en principes van het VN-Handvest te handhaven en zich te onthouden van bedreigingen, gedwongen intimidatie en het gebruik van geweld", zeiden de ministers in het document, dat een veroordeling bevatte van de raketlanceringen van Noord-Korea en bezorgdheid uitte over Myanmar, Afghanistan en Iran.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, zei dat het G7-communiqué zich op grove wijze bemoeide met de interne aangelegenheden van het land en het kwaadwillig besmeurde en in diskrediet bracht.

De verklaringen waren "vol arrogantie, vooroordelen jegens China", vertelde Wang tijdens een reguliere persbriefing. Hij voegde eraan toe: "We hebben een krachtige demarche ondernomen naar gastland Japan."

Wang drong er bij de G7 op aan "na te denken over hun eigen problemen".

"We moeten de Koude Oorlog-mentaliteit en ideologische vooroordelen laten varen, stoppen met neerbuigend te zijn en met de vinger naar andere landen te wijzen, en stoppen met het kunstmatig creëren van confrontaties en verdeeldheid in de internationale gemeenschap", zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May