SpaceX vertraagt testvlucht 's werelds grootste raket
18 Apr 2023, 06:50
foto
De SpaceX Starship-raket staat op het lanceerplatform van de SpaceX Starbase in Boca Chica, gezien vanaf South Padre Island, Texas. (Foto: AFP)


SpaceX heeft maandag de eerste testvlucht van Starship uitgesteld. Starship is de krachtigste raket die ooit is gebouwd en is ontworpen om astronauten naar de maan en Mars en daarbuiten te sturen.

De lancering van de gigantische raket werd slechts enkele minuten voor de geplande lanceringstijd afgeblazen vanwege een drukprobleem in de booster-fase, zei SpaceX.

SpaceX-oprichter Elon Musk zei dat een drukventiel leek te zijn bevroren, waardoor de lancering, die gepland was om 8.20 uur Central Time vanaf Starbase, de SpaceX-ruimtehaven in Boca Chica, Texas, moest worden uitgesteld.

"Vandaag veel geleerd, nu drijfgas lossen, over een paar dagen opnieuw proberen", tweette Musk.

SpaceX zei dat de lancering minstens 48 uur zal worden uitgesteld.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het ruimtevaartuig Starship uitgekozen om eind 2025 astronauten naar de maan te vervoeren - een missie die bekend staat als Artemis III - voor het eerst sinds het Apollo-programma in 1972 eindigde.

Starship bestaat uit een 50 meter hoog ruimtevaartuig ontworpen om bemanning en vracht te vervoeren dat bovenop een 70 meter grote Super Heavy booster-raket zit.

SpaceX voerde in februari een succesvolle test uit met de 33 Raptor-motoren op de booster van de eerste fase, maar het Starship-ruimtevaartuig en de Super Heavy-raket hebben nog nooit samen gevlogen. De testvlucht is bedoeld om hun prestaties in combinatie te testen.

Musk had voorafgaand aan de test gewaarschuwd dat een vertraging waarschijnlijk was. "Het is een zeer riskante vlucht", zei hij. "Het is de eerste lancering van een zeer gecompliceerde, gigantische raket."

"Er zijn een miljoen manieren waarop deze raket kan falen", zei Musk. "We gaan heel voorzichtig zijn en als we iets zien dat ons zorgen baart, stellen we het uit."

'Multi-planeet soorten'
NASA zal in november 2024 zelf astronauten in een baan om de maan brengen met behulp van zijn eigen zware raket, het Space Launch System (SLS), dat al meer dan tien jaar in ontwikkeling is.

Starship is zowel groter als krachtiger dan SLS. Het genereert 7,7 miljoen kilo stuwkracht, meer dan twee keer zoveel als de Saturn V-raketten die werden gebruikt om Apollo-astronauten naar de maan te sturen.

SpaceX voorziet dat er uiteindelijk een Starship in een baan om de aarde wordt gebracht en het vervolgens wordt bijgetankt met een ander Starship, zodat het verder kan reizen naar Mars of verder.

Musk zei dat het doel is om Starship herbruikbaar te maken en de prijs te verlagen tot een paar miljoen dollar per vlucht.

"Op de lange termijn - op de lange termijn, ik weet het niet, twee of drie jaar - zouden we volledige en snelle herbruikbaarheid moeten bereiken", zei hij.

Het uiteindelijke doel is om bases op de maan en Mars te vestigen en mensen op het "pad naar een beschaving met meerdere planeten" te zetten, zei Musk.

"We bevinden ons op dit korte moment in de beschaving waar het mogelijk is om een soort met meerdere planeten te worden", zei hij. "Dat is ons doel. Ik denk dat we een kans hebben."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May