Goud zweeft boven US$ 2.000
17 Apr 2023, 16:53
foto
Ingots van 99,99 procent puur goud worden geplaatst in een werkruimte in de Krastsvetmet-fabriek voor edelmetalen in de Siberische stad Krasnoyarsk, Rusland. (Foto: Reuters)


Goud bleef maandag boven het belangrijkste niveau van US$ 2.000, terwijl investeerders het renteverhogingstraject van de Amerikaanse Federal Reserve beoordelen. Spotgoud steeg met 0,3% tot US$ 2.008,09 per ounce, terwijl Amerikaanse goudfutures 0,3% hoger waren tot US$ 2.022,00.

De prijscorrectie van vrijdag heeft geen invloed gehad op de positieve trend voor goud, zei Carlo Alberto De Casa, extern analist bij Kinesis Money, eraan toevoegend dat ondanks de winstnemingen de zone van US$ 1.980 - US$ 2.000 steun beloofde voor het metaal.

Goud daalde vrijdag met 2% nadat de dollar stuiterde en Fed-functionarissen de noodzaak van een nieuwe renteverhoging aangaven.

Fed-gouverneur Christopher Waller en Atlanta Fed-president Raphael Bostic suggereerden dat de Fed volgende maand nog eens 25 basispunten zou kunnen verhogen.

De CME FedWatch-tool laat zien dat markten een kans van 84% op een stijging van 25 basispunten in mei inprijzen.

De Amerikaanse producentenprijsindex daalde vorige maand het sterkst in bijna drie jaar, een dag nadat inflatiegegevens wezen op matiging van de consumentenprijzen.

Stijgende rentetarieven verminderen de aantrekkingskracht van niet-renderend edelmetaal.

Door het opwaartse momentum van goud te beperken, stond de dollarindex 0,1% hoger, waardoor edelmetaal duurder werd voor buitenlandse kopers, en de benchmarkrendementen op staatsobligaties waren op hun hoogste niveau in twee weken.

"Goud handhaaft ook een sterke correlatie met reële opbrengsten, en prijsactie blijft gevoelig voor Amerikaanse inflatie- en werkgelegenheidsgegevens", zei Standard Chartered-analist Suki Cooper in een notitie.

Commentaar van functionarissen van de Europese Centrale Bank, onder wie president Christine Lagarde, zal deze week op de radar van investeerders zijn, samen met toespraken van New York Fed-president John Williams en Cleveland Fed-president Loretta Mester.

Spotzilver steeg met 0,3% tot US$25,42 per ounce, pl
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May