Achterstand schuldaflossing ultimo 2022 US$ 385 miljoen
17 Apr 2023, 10:45
foto
De buitenlandse schuld van Suriname vertoont een grote achterstand. De schuldherschikking met diverse schuldeisers is nog niet rond.


Per december 2022 was de totale achterstand op de buitenlandse schulden US$ 385 miljoen. Vorig jaar is het herstructureringstraject van buitenlandse commerciële en bilaterale schulden niet volledig afgewikkeld. Slechts Paris Club bilaterale schulden zijn afgewikkeld. Hierdoor zijn de achterstanden op de staatsschuld toegenomen.

Het Bureau voor de Staatsschuld (SDMO) meldt in zijn kwartaalverslag 2023 dat de achterstallige betalingen op de binnenlandse schuld ultimo december afnamen met 6 procenten en bedroeg SRD 4,4 miljard. Deze daling is voornamelijk vanwege het herbeleggen van schatkistpapier en het inlopen van achterstallige rente op de geconsolideerde schuld bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

In totaal is voor SRD 1,3 miljard aan schatkistpapier, die al geruime tijd in achterstand waren, herbelegd en is ongeveer SRD 562,7 miljoen ingelopen op de achterstallige rentebetaling op de geconsolideerde schuld bij de CBvS. De
totale schuldenlast betalingen in 2020 bedroegen circa US$ 180 miljoen.

Afgelopen week zijn er gesprekken gevoerd met de schuldeisers van de Oppenheimerlening van US$ 675 miljoen. Indien daadwerkelijk een doorbraak wordt bereikt, zal de kredietwaardigheid van Suriname een 'boost' krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May