Tot vrijdag stilte over mogelijk akkoord Oppenheimer schuldeisers
17 Apr 2023, 00:01
foto


Er schijnt een doorbraak te zijn in de onderhandeling met de schuldeisers van Oppenheimer. Afgelopen week zijn er gesprekken met ze gevoerd in Washington. Het gaat om een schuldherschikking van US$ 675 miljoen. Tot vrijdag is er een zwijgplicht tussen partijen afgesproken, omdat enkele zaken nog moeten worden afgewikkeld. Een akkoord met de schuldeisers zal de kredietwaardigheid van het land enorm opkrikken.

In juli/augustus 2021, toen het land er economisch bijzonder slecht voor stond, werd 70% 'haircut' gevraagd aan de bondholders. Dit, op basis van een schuldanalyse. Starnieuws verneemt dat dit percentage in juni vorig jaar is bijgesteld naar 33%, aangezien de vooruitzichten sterk verbeterd waren. Ook is ingebouwd dat de schuldeiders een deel van hun verlies terugkrijgen als de olie-industrie voor de kust wordt ontwikkeld.

Volgens Bloomberg kan de overeenkomst met de schuldeisers een verlies tussen 25% tot 30% betekenen, maar dit kan ook worden gecompenseerd met royalty's uit de oliesector.

De ministers van Financiën & Planning, Stanley Raghoebarsing en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hebben samen met de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, hoofdonderhandelaar Karel Eckhorst en andere deskundigen, gesprekken gevoerd in Washington. Zij hebben de Springmeeting van het IMF en de Wereldbank bijgewoond.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May