Alleen de goudsector heeft een positieve handelsbalans
17 Apr 2023, 06:50
foto
Uit de statistieken blijkt dat olie een negatieve goederenbalans heeft. Alleen de goudsector exporteert per saldo meer goederen en diensten dan zij importeert.


De mijnbouwsector met als voornaamste producten goud en aardolie oefenen een enorme invloed uit op de transacties met het buitenland in vergelijking met de niet-mijnbouwsector als totaliteit. De handelsbalans van de mijnbouwsector in 2019-2022 is structureel positief. De mijnbouwsector exporteert (goederen en diensten) per saldo meer, dan dat zij importeert. Dit is slechts van toepassing op de goudsector, stelt het Bureau voor de Staatsschuld in zijn kwartaalverslag.

Wat olie betreft is er een negatieve goederen balans. De rest van de economie importeert per saldo meer dan zij exporteert. Deze trend is terug te zien in de lopende rekening van de betalingsbalans voor de niet-mijnbouwsector. De mijnbouwsector is de voornaamste bron voor de financiering van buitenlandse transacties en voor de opbouw van de internationale reserve.

Het positieve saldo op de financiële rekening bij de mijnbouwsector, is het resultaat van een toename van vorderingen uit en/of een afname van verplichtingen aan het buitenland. De totale exporten en importen van goederen en diensten bedroegen respectievelijk US$ 2,6 miljard en US$ 2,3 miljard in 2022. Er was sprake van een stijging van respectievelijk 13 procent en 24,8 procent ten opzichte van 2021.

Vanwege de marginale positieve economische groei en verhoogde internationale prijzen voor goederen en diensten, is de importwaarde in 2022 sterk gestegen. De stijgende importwaarde over alle categorieën is merkbaar, maar de grootste stijging heeft vooral betrekking op olie importen (49,5 procent), chemische producten (26,8 procent) en overige goederen (23,9 procent).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May